Безупречните фалшификати (DEEPFAKES) – най-опасните престъпления на бъдещето

0
5929

През февруари 2021 г. напълно правдоподобни видеоклипове, но с дълбоко фалшиво изображение на Том Круз, който играе голф, разхожда се из магазин и изпълнява магически номер, станаха вирусни в мрежата. Така бе отбелязано настъпването на ерата на почти „безупречните фалшификати“. Реакцията на съответните органи в САЩ не закъсня.  На 10 март 2021 г. Федералното бюро за разследване (ФБР) извести представителите на индустрията, че „ през следващите 12 – 18 месеца злонамерени участници почти сигурно ще използват синтетично съдържание за кибер операции, както и за такива, които прокарват чуждестранно влияние“. Рязкото предупреждение на ФБР е свързано с това, което обикновено се нарича ​​дълбоки фалшификати (deepfake – синтетична медия, която е изцяло създадена или променена машинно или от изкуствен интелект). То  се появява на фона на нарастващото разпространение и потенциалните опасности от различните форми на  дезинформация.

В уведомлението на ФБР се казва, че чуждестранни участници вече използват синтетично съдържание за различни кампании. Бюрото очаква, че фалшивите медии с активиран изкуствен интелект ще се прилагат все по-често от „чуждестранни и криминално проявени кибер играчи за престъпления като Spearphishing (фалшиви електронни писма) и социален инженеринг“. (Spearphishing се отнася до случаите, когато измамник изпраща имейли уж от известен или доверен подател, за да накара адресата да разкрие поверителна информация или за да получи достъп до иначе затворена мрежа.) ФБР отбелязва, че руски, китайски и китайски  говорещи участници вече са използвали изображения от синтетичен профил, за да направят така, че фалшиви онлайн акаунти, известни като sockpuppets, да изглеждат автентични и да прокарват чуждестранна пропаганда. Лица с неизвестен произход са се представяли за „журналисти“, използвайки произведени предварително профилни изображения и са публикували фалшиви статии, активно разпространявани от легитимните медии. Очаква се чрез синтетични медии и дълбоко фалшиви изображения да бъде атакуван и частният сектор.

ФБР отправя няколко съвета към фирмите и институциите за борба с дълбоко фалшивото съдържание:

  • Установете добра информационна хигиена: многофакторно удостоверяване, обучение за идентифициране на опити за социално инженерство и фалшиви съобщения, бъдете предпазливи при предоставяне на чувствителна лична или корпоративна информация.
  • Подгответе служителите да използват рамката за устойчивост на медиите SIFT, която насърчава хората да спрат, да проучат източника на информация, да намерят отразяване, на което могат да имат доверие и да проследят оригиналното съдържание.
  • Преглеждайте внимателно снимките на профила на онлайн акаунти за визуални следи за несъответстве, включително визуални изкривявания, неясен и размазан фон и случайни изкривявания или визуални артефакти.
  • Съставете и следвайте план за непрекъснатост на комуникациите, в случай че акаунтите в социалните медии са компрометирани.

https://www.cyberscoop.com/fbi-foreign-actors-deepfakes-cyber-influence-operations/

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/deepfakes-dangerous-crime-artificial-intelligence-a9655821.html

Коментари

comments