САЩ: Краят на безотговорността на посредниците в Интернет

0
414

Както Обаче вече информира, в Съединените щати освобождаването от отговорност на доставчиците на интерактивни компютърни услуги (или на посредниците) е законово гарантирано. Съгласно раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите, посредниците не носят отговорност за потребителско съдържание. Тази разпоредба обаче отново е под заплаха с представянето на нов законопроект, наречен „Закон за безопасните технологии“. Според експертите от адвокатската кантора IP Twins, целта е да се гарантира, че режимът, предвиден в раздел 230:

  • не се отнася за посредници, които предлагат платени услуги или хостинг реклама;
  • не изключва разпореждания на съда, насочени към премахване на съдържание, което може да причини непоправима вреда.

Мотивите на авторите на законопроекта се отнасят по същество до защитата на основните права на гражданите срещу дискриминация, екстремизъм или тормоз. Насоката обаче е същата като тази на Закона за безопасно пазаруване (който е средство за борба с фалшификациите онлайн): Интернет посредниците да станат по-отговорни, като бъдат подложени на по-неблагоприятен за тях правен режим, но по-безопасен за потребителите в мрежата.

И двата текста изразяват идеята за необходимостта от адаптиране на правния режим на посредниците в настоящите условия, като същевременно се изключва строга отговорност.

Линк: https://script-ed.org/article/twenty-years-of-intermediary-immunity-the-us-experience/

 

Коментари

comments