Сценографът Чайка Петрушева. Възвисяващата сила на театралната условност

0
1094

Когато името ти е Чайка, вече си предопределен за живот в изкуството… Готов да се довериш на интуициите си и да прокарваш през себе поетики на автори като Чехов. Една от последните премиери на Чайка Петрушева е Чеховият «Вуйчо Ваньо» в екип с режисьора Николай Ламбрев-Михайловски на камерната сцена на Народния театър.

Народен театър «Иван Вазов» «Вуйчо Ваньо» Постановка Николай Ламбрев-Михайловски Сценография Чайка Петрушева

В Народния театър се сприятелихме и в годините преоткривах в Чайка и прекалено строгия към себе си художник, продължавам да мисля, че ще се върне към живописта, и педагога, готов да предостави на студентите си всяка възможност, за да се докоснат до новия български и световен театър. Самата тя ги учи да се влушват в себе си, поели от знанието и опита на другите.

Чайка умее да се вслушва в себе си и в режисьорите, с които е работила през годините. Работи със светлината по свой начин, знае, че чрез нея пространството моментално оживява. Често работи с черния цвят, който е опитомила по свой начин. Като живописец, тя използва предмета само в неговото взаимодействие с тази чернота, която се оказва богата на тонови и полутонове.

Малък градски театър «Зад канала» «Арт» Ясмина Реза Постановка Пламен Марков Сценография Чайка Петрушева

Чайка е работила в много театри, но е трудно да се намерят работи в интернет пространството – със сигурност са съхранени в архивите на театрите ескизите й към Шекспир, Ибсен, Чехов, Горки, Тенеси Уилямс, Юджин О’Нийл, Артър Милър и много съвременни автори.

Чайка има огромно любопитство към всичко ново, но не е склонна да го приема, поради мода. За нея е важно доколко то би било органично за новата работа, доколко може да прокара нещо свое, лично в работата с пространството, доколко това би създало свят чрез цвят, фактура, движение или осветление.

ТР „Сфумато“, „Кланица“ от Славомир Мрожек, постановка: Николай Ламбрев-Михайловски, сценография и костюми: Чайка Петрушева

Избрала от ранна възраст работата на художник, завършила Художествената гимназия, а след това и Художествената академия Чайка Петрушева не спира да се учи, учейки другите. Важни мигове за нея и студентите й са участията в Пражкото квадриенале за сценография и театрална архитектура.

С Чайка Петрушева говорим понякога за съвременния класик на британската сцена Ралф Колтай. В едно от последните си интервюта той казва как винаги се е доверявал на инстинкта си и колко често е идвал до решенията си по случаен начин. Тази случайност е следствие на натрупани неслучайности, знания, срещи, хиляди ескизи и присъства в живота на всеки истински художник.

Чайка вярва на инстинкта си, умее да го «впрегне в работа», за да създаде още веднъж на сцената парче живот. Честит рожден ден, Чайка!

Автор:
Майя Праматарова

 

 

 

Коментари

comments