ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ЗАДАВАШЕ НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ

0
1075

На 88 години в болница в Лос Анжелис си отиде легендата на радио и телевизионната журналистика Лари Кинг. Умението му да задава въпроси го задържа до последно в стола на водещия. През декември той бе диагностициран с коронавирус. Все пак възрастта си казваше своето – той имаше диабет, проблеми със сърцето. През 80-те години  прекара инфаркт, а по-късно му бе открит рак на простата, който той успя да преодолее. През 2017 г. Лари Кинг  изкара операция на белия дроб. През април 2019 г. той отново прекара инфаркт.  През миналата година починаха и две от децата му – 65-годишният Енди Кинг почина след скърдечен пристъп през юли, а няколко седмици по-късно от рак на белите дробове почина и 52-годишната Кайя Кинг.

Лари Кинг е псевдоним на Лоурънс Харви Зайгел, роден на 19 ноември 1933 г.   в Ню Йорк в семейството на еврейски емигранти от Беларус. Всщност майка му е украинка, а баща му е от Литва. Мечтата му е да стане журналист и макар да е само с гимназиално образование, след смъртта на баща си, решава да опита късмета си в Маями. Той е чистач в радиостанция, когато един от водещите се разболява и Лоурънс го замества. Директорът го посъветва да избере по-кратко и запомнящо се име. Така се появява Лари Кинг. В телевизията дебютира през 1960 г. Кариерата му обаче е все още регионална. През 1978 г. започва „Шоуто на Лари Кинг“. Начинът, по който води интервютата си, му носи популарност. Собственикът на Си Ен Ен Тед Търнър го кани в телевизията си. От 1985 г. „Лари Кинг лайф“ става международно телевизионно шоу, в която той кани знаменитости  и заедно със зрителите им задават неудобни въпроси. Лари се превръща в институция, а шоуто му влиза в книгата с рекордите на Гинес като най-дългото телевизионно шоу, с над 50 000 интервюта. Почти няма световна знаменитост, която да не е била гост в неговото шоу.  Преди десет години (2010 г.)той заяви, че се отказва от кариерата си, за да обърне внимание на семейството си, но размисля и отново се появява на екран. Шоуто му е купено и се излъчва в много други телевизии. Работи в телевизиите RT America (руски държавен канал) и Ora TV, която създава съвместно с мексикански магнат, в стрийминг канала Hulu.

Лари Кинг има 8 брака и 8 развода. За една от съпругите си се жени два пъти. Последният му брак е от 1987 г. с колежка, певица и акриса, която е с 26 години по-млада от него. Развежда се с нея през август 2019 г. и от нея има двама сина – на 20 и 22 години. Общо има пет деца.

Събеседници на Лари Кинг са били всички американски президенти, „желязната лейди“ Маргарет Тачър, Мартин Лютър Кинг и Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, няколко пъти е интервюирал руския президент Владимир Путин, който изрази съболезнования във връзка със смъртта му.

Лари Кинг има своя звезда в в Алеята на славата в Холивуд, носител е на наградата Емми и други авторитетни награди. Титулуван е като кралят на интервюто.

Коментари

comments