ГРАФФ ЕКСПРЕС ЩЕ ПРЕОБРАЗИ ПОДЛЕЗА НА ЦЕНТРАЛНА ГАРА

0
760

ГРАФФ ЕКСПРЕС ЩЕ ПРЕОБРАЗИ ПОДЛЕЗА НА ЦЕНТРАЛНА ГАРА

Осем от най-добрите графити артисти в България ще променят в началото на август т.г. визията на подлеза между Централна гара и метрото в София. Това са близо 300 метра творческо пространство, което ще покаже Централна гара като  кръстопът на хора и съдби, а столицата като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история – едновременно дом и туристическа дестинация.

Пректът ще покаже Гарата като  Врата към Столицата в обобщен колоритен образ от послания, които ще бъдат адресирани към стотиците хиляди туристи, гости и жители на София. Подлезите често са неприветливи и отблъскващи, използвани предимно като функционални преходи. Превръщането им в творческо пространство, в послание към бързащите към града, ще им вдъхва красота и естетически смисъл. Проектът на графити артистите, обединени в арт фестивала  ГРАФФ ЕКСПРЕС, ще даде нов поглед към съвременния стенопис и ново усещане за  съвременните градски пространства. Освен нова естетика, променените пространства ще превръщат сивотата в цветове и образи, ще създават нови нагласи към средата, която ни заобикаля, ще ни подтикват да преосмисляме отношението ни към нея.

Всеки един от художниците на ГРАФФ ЕКСПРЕС интерпретира по свой специфичен  значението на мястото и уникалността на София, пречупвайки ги през личния си творчески усет. Така осем различни стила и осем концепции ще се преплетат в един мащабен проект. Този графити фестивал е първият по рода си, в който толкова различни артисти работят по обща творба, курирана смислово и цветово и вписана по подходящ начин в пространството. Освен високата естетическа стойност на художествената намеса, този подход иска да покаже, че дори в графити изкуството,  индивидуалният почерк може да се интегрира в обща визия. Графити артистите не само ще покажат, че могат да работят рамо до рамо, но и съчетавайки индивидуалния си почерк и стил, могат  да изграждат обща концепция. Този подход е и отражение на градската среда, където  ярките индивидуалности и различията между хората и сградите формират богатството и колорита на града. Това е единственият графити арт фестивал, който няма конкурентен характер и акцентът не пада върху отделните творби. Проектът ГРАФФ ЕКСПРЕС е еманация на заедността, толерантността и съвместното творчество.

Завършеният проект ще бъде официално открит на 13 август, когато ще бъде показан и първият онлайн тур из преобразеното пространство. Заради безопасността в пандемичната обстановка, организаторите не предвиждат  струпване на хора на място, но всеки желаещ, независимо в коя точка на света се намира, ще може да се включи в безплатен виртуален тур из подлеза на Централна автогара, в който самите артисти ще разкажат повече за концепцията на съвместната творба.

В следващите дни  ще ви представим художниците, които ще вземат участие в първото издание на графити арт фестивала ГРАФФ ЕКСПРЕС, затова следете ни във Фейсбук и Инстаграм. Стиловете им са разпознаваеми. Вижте детайли от творбите им в приложения линк и следете напредъка в работата на младите амбициозни графити артисти.

https://www.facebook.com/pg/graff.express/photos/?tab=album&album_id=149818160023348

Проект Стрийт Арт Фестивал „Graff Express“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от Фондация „Вижънъри“ в партньорство с Район „Сердика“. Проектът се изпълнява със съдействието на Loop colors, Мегахим и Декоратор, Rush street life store. 

Платформата за култура и медии www.obache.bg e медиен партньор на проекта.

VISIONARY е платформа за художествена намеса в градска среда, която презентира съвременни концептуални артисти, творящи в публичното пространство. Организацията набира скорост в преобразяването на централни градски части на София още през 2017 г. с първия си проект ГРАФФОПОСТ. През 2019 г. става част от културната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019 и създава два мащабни стенописа в Пловдив. Един от проектите, в кв. Христо Смирненски, става сцена за мултижанрова инсталация, включваща огнено шоу, 3D mapping и стенопис по поема на Смирненски.

 

Коментари

comments