Пълно издание на „Тъмни Алеи“ от Иван Бунин

0
679

Не само за изкушените от класиката, но и всички литератори, които помнят времето, когато творчеството на руския писател-емигрант, ненавиждащ диктатурата на болшевиките, нобеловият лауреат Иван Бунин не беше препоръчително четиво, новото пълно издание на ИК „Колибри“ на сборника „Тъмни алеи“ ще донесе истинска наслада.

Иван Бунин е роден във Воронеж през 1870-а,  Произлиза от стар помешчически род.
Напуска Москва след  революцията през 1917 г. като се премества в Одеса, а емигрира от Русия с последния френски кораб през 1919 г. Установява се във Франция  където се включва в интелектуалния и обществения живот на руската емиграция. През този период издава повестта „Любовта на Митя“, разказа „Слънчев удар“, романа „Животът на Арсениев“, сборника с разкази „Тъмни алеи“ – произведения, които го нареждат сред най-големите прозаици на XX век. Иван Бунин умира от инфаркт във френската столица през 1953 г., като няколко години по-късно е отменена забраната за публикуване на произведенията му в СССР.
Сборникът „Тъмни алеи“, издаден в Париж през 1946-а,  е създаван с особена страст в продължение на осем години и е кулминацията в творческото дело на Бунин. Сам писателят го определя като най-стойностното свое произведение, а изследователите – като безспорен шедьовър в руската и световната литература.

Днес Тъмни алеи“ се смята за най-четената книга в Русия на 20-и век а разказите  са превърнати в сценарии за филми.

„Тъмни алеи“ е книга за любовта“ Казват издателите.
„За любовта в многообразните й тайнствени проявления – красива, загадъчна, обречена, еротична, болезнено съхранена в паметта, но единствено като мигновение, придаващо смисъл на съществуването. Разказани с фин психологизъм и изтънченост на стила, проникнати от елегантна чувственост, историите в сборника са варианти на мистериозния диалог между Тялото и Душата, деликатно изследване на границите в изобразяването на страстта.
„Тъмни алеи“ е и книга за Русия. За онази неповторима буниновска Русия, опазена в спомена и в красотата на езика, но безмилостно разрушена в повратите на историята“.

За първи път сборникът „Тъмни алеи“ се издава на български език в своята цялост.

Имате уникалната възможност да спечелите книгата, ако участтвате в играта на КЛУБ F451 като отговорите на въпросите, които ви задаваме.
https://clubf451.obache.bg/igraj/

Коментари

comments