МЕДИИТЕ МЕЖДУ КОНТРОЛА, ПАЗАРА И ДОВЕРИЕТО

0
2565

Опасно занимание ли е журналистиката у нас? След възхода на свободното слово и сериозната аналитична и разследваща журналистика в България през 90-те години на миналия век, днес виждаме печалните резултати от компромисите  и  сделките с властта, с  едрия български капитал, с влиятелното чиновническо съсловие и с все по-елементарните вкусове и предпочитания на публиката. Къде сме сега и докъде можем да стигнем? Превърнаха ли се свободното слово и независимата журналистика в стока с понижаваща се стойност и кой печели от девалвирането им? Изгубен ли е най-ценният капитал на медиите – доверието на аудиторията? Кой печели от продължаващата разпродажба на българските медии? Има ли съпротивителни сили гражданското общество да защити правото си на обективна и открита информация, да се справи с поръчковата журналистика, с медийните бухалки? Ще устои ли отговорната, качествената, авторската журналистика на изкушението на „леките“ жанрове в социалните мрежи? Кои са  рисковете  от  подмяната на етичните стандарти в журналистиката и какво носят със себе си  блогърската и влогърската  вълна, роенето на тролове, ботове, робожурналисти и генератори на fake news?

България е на 111-то място по свобода на медиите, според индекса на международната организация „Репортери без граници“. Нагоре ли се движим или надолу? Кое е нагоре и кое надолу? А къде са нашите съседи? Заплашват ли роботите журналистиката? Кой се опитва да дирижира през медиите в свободния свят? Кой се опитва да подмени журалистиката и журналистите? Може ли технологиите да се изправят срещу съдържанието, да „потопят“ авторската идентичност, да подменят фактите. Някои казват, че медиите могат да подменят историята. Накъде води танцът с Мефистофел? Ще си отговорите и сами, след като разгърнете страниците на сборника, в който ще срещнете популярни автори с експертна  репутация и нестандартно и провокативно мислене, като проф. Лилия Райчева и проф. Маргарита Пешева, Николай Михайлов, Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, Валери Тодоров, Борислав Градинаров, Васил Проданов, Щерион Джунджуров, Юрий Търкаланов, Любомир Тодоров, Мирослава Ценкова, Валентина Драмалиева, Валентин Вацев, Пламен Атанасов, Константин Пудин, Стела Ангелова и Иван Вълчанов и др. Панорама на медийните рискове и медийните практики. Прави ли са авторите? А КОЙ Е МЕФИСТОФЕЛ? Решете сами.

Медиите между пазара и контрола, Съставители: Градинаров Б., Тодоров В., изд. BISFRIM, 2019 г.

Какво е медийната сигурност – сигурност на информацията, сигурност на източниците, сигурност и защита на журналистите.

Ще търсим отговорите на тези въпроси на 11 декември от 17.30 ч. в Новата конферентна зала на СУ „Климент Охридски“ на срещата с поканените събеседници – журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Силвия Великова.

Част от отговорите се съдържат и в книгата „МЕДИИТЕ – МЕЖДУ ПАЗАРА И КОНТРОЛА“, част от поредицата „Медийна сигурност“, изд. Балканският институт за стратегически прогвози иуправление на риска, Съставители Градинаров Б., Тодоров В., 2019 г.

Повече за книгата, авторите и темите – в приложенията.

Вижте поканата

Предговор

 

Коментари

comments