ЕЛЕГАНТНОСТТА  НА АВСТРИЙСКИТЕ  ВИНА

0
688

Яна Петкова е организатор на едно забележително събитие, свързано с виното, а именно Grand Austrian Tasting. По професия е винен дегустатор и журналист. Образованието й е по винен маркетинг в Австрия, където е живяла 10 години. Работи като обучаващ за вино, пишещ, говорещ, пиещ вино, само не произвежда вино, все още.

Какви хора очаквате на дегустацията в петък?

-Опитваме се съберем хора, които обичат вино. 11-то издание  на Grand Austrian Tasting ще се проведе на 27 септември в лобито на хотел Хилтън от 13.00 до 20.00 ч. Идеята на тази дегустация е да събере всички вносители на австрийски вина у нас, да представят в един ден генерично идеята за страната Австрия като винена дестинация. Има хора, които ни посещават наистина 11 години и те знаят, че нивото на вноса на австрийски вина е много високо. Много мои колеги решиха да внасят конкретни изби, които са най-добрите в Австрия. Удоволствието, освен наше, е изцяло на хората, които ще ни посетят,  на всички, които ще застанем зад щандовете да представим своето портфолио, взаимно е. Ще предложим над 80 вида вина за дегустация на посетителите – с пожелание за издръжливост.

Как се срещнахте с австрийското вино?

Завърших биотехнологии и съм наясно как се прави вино, но лично аз по един осъзнат начин се научих да пия вино в Австрия. Като повечето българи и аз си мислих, че там се карат само ски и се яде щницел и щрудел и вина няма, което не можеше да е по-далеч от истината. Но ме заведоха в една от най-големите им изби и аз осъзнах, каква огромна грешка съм направила. Животът ми се стече така, че останах да живея там и да уча в т.нар. Винена академия. Тя е клон на една лондонска институция за образоване на хора, които искат да работят с вино без да бъдат непременно енолози. Там се учи малко енология, лозарство, ние сме професионални дегустатори, пишем за виното, обучаваме, можем и да сме търговци, ако решим.

Австрия ми стана нещо като винена родина и самата тя е съизмерима с България, една идея по-малка като територия, а като винена територия, тя е несравнимо по-малка. Все пак там има много планини, а вино се прави само в източната част, около Виена и югоизточната част. Но австрийците правят вино още от римски времена и са изцяло отдадени на това, макар Европа да го разбра в последните 20 години. В момента австрийските вина са едни от най-високо оценяваните, те просто са много качествени. Правят се от местни сортове, което е голямо богатство в момента. Безкомпромисно добре направени. Австрия е богата държава и когато прави нещо, го прави по възможно най-добрият начин.

Какво ще ни препоръчате – бяло или червено австрийско вино?

-За мен Австрия е страна на бялото вино, макар, че има феноменално добри червени. Флагманът на австрийското лозарство се казва грюнер велтлинер, това е местен бял австрийски сорт, който заема около 30 % от техните лозя. Смятам, че на  Grand Austrian Tasting  ще имаме около 40 грюнера и хората ще могат да разберат какво всъщност е този сорт, а той е безкрайно интересен и вкусен.

Българско или австрийско вино?

-България е прекрасна вино правеща страна и нашите традиции са древни, но е хубаво хората да разширяват мирогледа си. Австрийските вина нямат нищо общо с българските, доста по-свежи и елегантни, сочни са. Българските са малко по-пищни, по балкански мощни, силни. За мен е важно виненият човек да гледа навсякъде по света, защото вино се прави във всяко едно кътче – дори в Индия и Япония. Колкото повече знаем, толкова по-добре за нас, като вино пиещи хора.

Снимки:  Кристина Маркова и  Sofialive

Коментари

comments