ОПЕРА В ПАРКА 

0
764

Десетото юбилейно издание на фестивала от 21 юни до 14 юли  ще превземе последните юнски вечери на софиянци за да ги превърне в истинска духовна наслада.

Извеждането на операта на открито и поставянето ѝ в необичайни пространства е  явление, което връща вкуса на зрителя към това изкуство, емблематично за културната история на Европа. Вече не само затворените оперни общества, които  традиционно правят своите ритуални посещения на големите сцени са „пазителиле на храма“. Опера насред езеро, в изоставени индустриални халета, в пещери, сред природата, са събития, които се чакат и следят от нови млади аудитории, посещават се от зрители от цял свят. Ето, че и ние превърнахме в традиция своето очакване за поредния летен оперен фестивал в красивия романтичен парк на Военна академия  „Г. С. Раковски“ в София. Вече 10 години той привлича гражданите и гостите на столицата, с което се добавят нови емоции и романтика към преживяването на класическото оперно изкуство.
Трябва да кажем, че и ръководството на Операта и партньорите-Столична община и Военна академия, са се  подготвили старателно и отговорно за юбилея. Репертоарът е  с ярки акценти, много е мислено и за най-младата публика, децата.

Тази година Фестивалът ще бъде открит на 21 юни от 20:00 часа с голям юбилеен концерт, в чиято програма са включени популярни шедьоври от оперната класика. Участват солисти, хор и оркестър на Софийската опера и балет.
Следва мозайка от шедьоври на оперната класика и балет, на 22 юни гледаме „Дон Паскуале“ на Гаетано Доницети с режисьор Светозар Донев и с гласове от майсторския клас на Райна Кабаиванска.

След това идва ред на хитовият мюзикъл Mamma Mia! с песни на ABBA (24 и 25 юни) и два балета:– премиерата на „Кармина Бурана“ по Карл Орф (28, 29 и 30 юни) и „Силфида“ от Херман Льовенсколд (на 4 и 6 юли)

„Силфида“, този шедьовър на балетната класика, е едно много рядко заглавие, към което има по-специфичен интерес -казва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Операта. „Малко театри имат разрешението да играят хореографията,  така че ние сме горди с това разрешение. А във второ действие както знаете, силфидите танцуват в гората, и е изключително красиво как изглежда спектакълът на открито. “

Специално подготвен за десетгодишния юбилей, е спектакълът „Кармина Бурана“ на Карл Орф – представен  като модерен балет с хореографията на италианеца Фреди Франдзути. Представленията са на 28, 29 и 30 юни.

 За най-младата ни публика програмата започва с адаптация на „Червената шапчица“ (22 юни и 14 юли) и продължава с „Вълшебната флейта“ на Моцарт (23 и 27 юни, 4, 12 и 13 юли). Премиерата на „Веселите малчугани“ вдига завесата за приказни сюжети по музика на Моцарт, Шуберт, Росини, Чайковски (26 юни, 3, 10 и 11 юли). За радост на най-малките пък се задават „Трите прасенца“ (28 юни и 7 юли), „Мечо Пух“ (29 юни) и „История с патоци, мечо и лиса“ на Георги Костов (30 юни, 5 и 6 юли).

Междувременно Операта ще организира и седмото издание на летния Вагнеров фестивал (7-12 юли), когато ще почете композитора с два спектакъла на „Тристан и Изолда“ (на 7 юли от 16 ч. и на 10 юли от 18 ч.) и с операта „Парсифал“ на 12 юли.

От името на Софийска община, благодарности за положените десетгодишни усилия  поднесе зам. доц. д-р Тодор Чобанов, зам.кмет направление „Култура и образование“:


„Операта е едно светилище на българската духовност и европейската  култура един от стълбовете на културния ни живот.  Това е така, защото благодарение на неговата работа и на неговия екип, София спрез последните години в най-истински смисъл се появи на оперната карта на Европа и света. Ншата Опера и балет са желани гости на всяка световна сцена  и сме изключителноххблагодарни и щастливи, че въпреки поканите, които валят от цял свят буквално, те с яркото си присъствие  ще бъдат и на тази  наглед необичайна, но всъщност най-естествена и прекрасна сцена за тяхното творчество.
Преди десет години, когато г-н Пламен Карталов потърси г-жа Фандъкова, тази идея изглеждаше малко нестандартна, защото операта е трудно за организиране изкуство, дори в киното няма такива предизвикателства в това отношение. Но тази идея, беше прегърната от нашия екип, и с радост я подкрепяме вече 10 години.
Ефектът е огромен. не само за нашите зрители, но благодарение на яркия успех на този фестивал това беше записано и като една от основните цели в стратегията на София за култура. Култура на открито, култура извън залите…Защото качеството  на живот за културния човек означава да може да избира между различни стойностни културни събития…
Особено сме благодарни за надхвърлящия нашите очаквания детски формат на Софийската опера и балет, казвам го отговорно като родител. До такава степен се подобри това което имаме като детско оперно изкуство, че в момента, ако попитате едно софийско дете, което посещава културни събития къде иска да отиде, да ти каже-на детска Опера, едва ли може да има по-голям комплимент за Софийската опера. Стратегически успех е това, защото публиката не се ражда. Тя трябва да бъде спечелена в детските години.  Няма да си кривим душата, Европа се дефинира от няколко неща, и едно от тях е оперното изкуство. Това е духът на стария континент, това е стойностното качество, което превръща младите софиянци в млади българи-европейци.
За десет години  Опера в парка е представила 12 оперни заглавия, 14 балета, 10 детски опери, с около милион лева подкрепа от Столична община. Убеден съм, че това са едни от най-добре инвестираните средства на столичните данъкоплатци за това прекрасно събитие, което, вярвам,  още дълги години ще ни радва.
На добър час!“

При лошо време спектаклите ще се пренесат на сцената на Операта, а за зрителите ще бъде осигурен транспорт.   за детските спектакли от програмата  е предвидена закрита сцена в парка на Военната академия.

Коментари

comments