ИЗКУСТВОТО НА МУЗИКАТА И МАЙСТОРСТВОТО НА СТРАДИВАРИУС В АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР

0
667

Дванадесет безценни инструмента от епохата на Страдивариус ще свирят едновременно на Античния театър в Пловдив на 25 юни от 21 часа.

Музикантите от Камерата Страдивариус Oркестър (Холандия) се завръщат в OPERA OPEN с нова програма след  след атрактивното им участие  през 2017 година. В центъра на изпълнението им е виртуозът Разван Стойка. Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Константин Дорбойков, а сопраните Вера Гиргинова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пиацола, Бетовен и др.

Музикалното събитие е сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. Самият Разван Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 година.

Страдивариус е може би най- почитаният майстор на цигулки за всички времена. Собственоръчно е изработил 1100 цигулки, виоли , виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки, като 450 са оцелели до наши дни. Роден е в Кремона /Италия/ през 1644 г., но датата на рождението му не е известна. Майсторството да прави инструменти усвоява в работилницата на Николо Амати. През 1666 г. Антонио вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. През 1680 г. Антонио /Антониус/Страдивариус  отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си. Умира на 18 декември 1737-а в Кремона, когато е на 93 години. Смята се, че не е предал уникалния си опит на никого, включително на двамата си синове, които са били негови ученици.

Билети за концерта „Звукът на Страдивариус” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

OPERA OPEN  е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Коментари

comments