ЯНА ДЕШКОВА- КОНЦЕРТМАЙСТОР В ДАНИЯ, СВИРИ В ЗАЛА БЪЛГАРИЯ

0
910

Вълнуваща среща с един от родните таланти, получили най-голямо признание в света, очаква Софийската публика на 20 юни. Яна Дешкова – концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания, излиза на сцената на зала „България“ под диригентската палка на маестро Найден Тодоров, за да представи едно от най-любимите си произведения – Концерта за цигулка и оркестър на Корнголд.

Ерих Волфганг Корнголд (29 май 1897- 29 ноември 1957 г.)  роден в Австрия, композитор и диригент. Като дете на чудо, той става един от най-важните и влиятелни композитори в историята на Холивуд. По време на нацисткия режим напуска Виена и по покана на Макс Райнхард и се установява в Ню Юорк, работи в театъра и киното. Носител на 2 Оскара, пише музиката на легендарни филмови мелодрами. През целия си живото обаче, остава верен на песенното си творчество. Последният си опус посвещава на любимия си град „Сонет за Виена.“

В програмата са включени още „Танц на Кашчей Безсмъртни“ от Стравински и Десета симфония на Шостакович.

ЯНА ДЕШКОВА е родена в Плевен учи цигулка при Благородна Танева. Печели едва специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ едва на 6 години.  Следват множество концерти, участия във фестивали, записи, национални и международни конкурси, първи награди на конкурсите „Рудолф Липицер“ и „Панчо Владигеров”, както и две втори награди от конкурса Ифра Нийман. След успешно завършване на висшето си образование при този прочут педагог в Лондон, Яна става студентка в соловия клас на проф. Минчо Минчев в гр. Есен и го завършва с отличие. Като участник в квартет „Пиеро” учи камерна музика в клас на световно известните музиканти от кварет „Мелос“ в Щутгарт. Посещава редица от майсторските класове и творчески срещи със Сър Колин Дейвис, Пинкас Цукерман, Садао Харада от Струнен квартет Токио, Андреас Райнер от квартет „Розамунде“ и др.

Цигуларката има записи в Българско национално радио, RAI 3, Класик ФМ радио и Hessische-Frankfurt. От септември 2004 тя е първи концертмайстор на Симфоничен оркестър в Алборг в Дания.

От 2004, Яна Дешкова е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Олбор, Дания, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус, Дания, и Трондхайм, Норвегия.

„Най-голямо удоволствие ми доставя музика, създадена заедно с партньори на сцената, особено когато са верните хора. Има нещо много специално в това да музицираш заедно с някого.“ – казва Яна в свое интервю, а музикантите от Софийската филхармония са убедени, че заедно с нея ще доставят истинско удоволствие на публиката.

Билети за концерта на цени от 12 до 25 лева са налични на касата на зала „България“, eventim, epaygo и ticketsbg.

Коментари

comments