ЖЕНСКАТА ЧУВСТВЕНОСТ В ЧЕРНО И БЯЛО

0
773

Между  6-и и 16-и юни галерия Нюанс представя гръцката художничка Елени Питас с нейната изложба „Почти пълен кръг“.
„Изложбата е почит към всички жени“, казва Елени Питас-Грегориадес.

Работите, включени в този цикъл, честват жената, освободила се от табута, задръжки, ограничения и граници и се опитват да изразят пробуждането на нейния ум и тяло, нейната свобода, смелост, чувственост, достойнство и красота – без ограничения и правила. Творбите навлизат в света на освободената, неопитомена жена, проявила куража да изследва своите желания, фантазии, нужди и страсти – не само тези на душата, но и тези на тялото. Фокусът е върху съвременната жена, преосмислила себе си вън от стереотипите. Тя е интроспективна, смела и интелигентна, знае силните си страни и  е способна да максимизира потенциала си и да минимизира слабостите си.

Елени Питас-Грегориадес е родена в Лондон през 1967 г.
По време на следването си в Лондон посещава фотографски семинар, където открива любовта си към фотографските образи и трансформациите им.
  „Да, казва тя- това са в известна степен фотограрфии, вдъхновени също от архитектурата, графичния дизайн. Аз учих фотография и затова има фотографски елемент в тези творби. Образите са фотографирани, това е всъъщоност реален обект, моята муза, която е и  моят лайтмотив. Каква е идеята  за тези сфери-точки? Аз обичам кръга като образ, за мен той изразява продължаващото, безкрайното, гъвкавото, но, поставено в квадратни пространства.“ 

Сега, живеейки в Гърция, тя си  припомня тези образи и ги превръща в картини, като постига за зрителя сходен  фотографски ефект. Нейните монохромни произведения използват по същество само черно-бялото и нюансите между тях и се фокусират върху визуалната сила при елиминирането на цветовете. Това са драматични творби, които представят детайлите в абсолютната им простота.

Като елиминират изцяло цветната палитра, творбите генерират  абстрактен и графичен, почти кино ефект.

По време на пътуванията си художничката продължава да изследва безкрайните възможности на черното и бялото, като се концентрира върху композицията и формата, върху сянката и светлината.

Черно-белите творби олицетворяват съществуващата простота, но също така разкриват дълбочина и сложност, които често се тълкуват неправилно или не се разпознават.
От началото на всички времена ролята на жената се определя от обществото.

Елени Питас-Грегориадес показва свои работи в самостоятелни и общи изложби в Лондон, Ню Йорк, Атина, Кипър, Солун, Миконос и Санторини. Предишните й творчески серии, озаглавени “Сохо” и “Модерната жена”, са включени като илюстрации в стихосбирката “Марсианска трева” на Ваня Данева.

Нейни творби са притежание на частни колекции по целия свят, включително Лондон, Атина, Ню Йорк, Рим, Канада, Полша и Австралия.

 

Коментари

comments