ДИАГОНАЛИТЕ НА СИБЕЛИУС И СЪНЯТ НА КУЧЕТО СОФИЯ

0
925

Легендарният диригент Лейф Сегерстам  ще ни омагьосва на 21-ви в Зала България със своя прочит на музиката такава, каквато я чувства и каквато я пише.

Диригент , цигулар, пианист и композитор на над 300 произведения, колоритният Лейф Сегерстам и Софийската филхармония ще ни потопят в атмосферата на концерта “Северна фантазия” в 21-вия ден на февруари в Зала България.

В програмата на събитието са включени „Reverie” и Концерт за пиано и оркестър на Александър Скрябин, Седма симфония на Ян Сибелиус, както и световната премиера на най-новата мини симфония, композирана от самия Лейф Сегерстам – „Сънят на кучето София„. Емоционален, ексцентричен и с визия на добрия вълшебник от приказките, мултиталантливият музикант отдавна се е превърнал в истинска неподправена легенда в класическата музика.

Дали съм легенда, защото първата ми композиция носеше това име? Или съм легенда, защото приличам на дядо Коледа? Или може би съм легенда, защото донякъде приличам на Брамс? Или съм легенда, защото съм световен шампион по написани симфонии? Не знам. Приемам да съм легенда, но предпочитам да съм Лейф, което означава „Усмихни се, ако“ – казва Сегерстам в едно интервю. И наистина – неговата харизма е толкова мощна, че предизвиква вълна от възторзи навсякъде, където дирижира.

Сегерстам е бил главен диригент на Филхармоничния оркестър на Хелзинки от 1995 до 2007, а в момента е назначен пожизнено за Главен диригент на оркестъра. Бил е начело на няколко други оркестри, сред които оркестъра на Датското Национално радио и Симфоничния оркестър на Австрийското радио; работил е като гост-диригент на редица оркестри като Чикагския симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Лос Анжелис, Симфоничния оркестър на Торонто, Кралския Ливърпулски Филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Сао Паоло. От 1997 е професор е по дирижиране в Академията „Сибелиус“ в Хелзинки. Сред студентите му са Сузанна Мялки, Саша Мякиля и Марку Лааксо.

Като композитор Лейф Сегерстам е известен преди всичко с многобройните си симфонии, написани като правило за оркестър без диригент. Те вече наброяват 329.

Почти всички симфонии на Сегерстам са с продължителност около 24 минути. Имат стнанни имена, като тази, която ще чуем „Съня на кучето София“,  които подсказват свободен ключ към слушането на музиката въобще.№ 187 е „ Autumnal  Leif-live-leaves….“№236: „ OUT is outside..“ „Навън е отвън“? Много наименования са с гастрономически привкус:№ 213 е: „Two I ate to not notate“, а някои- с математически:№ 314: „ π x 4=3,14 & 3,14 & 3,14 & 3,14.
Освен симфониите Сегерстам има около 30 струнни квартета, много концерти – 13 от тях са за цигулка, 8 за виолончело, 4 за виола, 4 за пиано и 3 за валдхорна.

Сегерстам има  и своеорбразен речник от неологизми, с които обяснява на оркестрите свиренето- Музикантът Греъм Насби е записал някои оттях:  Три сантиметра вълнообразни линии, после свириш“- Така той смята, че освобождава музикантите, доближава ги до съвременния свят. И сигрно е така. Получаваме  планктонен плазмен проблясък „.
Може би за неговата музика се иска пдгоотовка,за каквато ВВС Радио3 дава възможност, но вероятно свободата на възприятие, която тя  подсказва, доставя голяма наслада. Заслужава да се чуе.

Солист в концерта е носителят на наградата „Музикален проект на годината“ в анкетата на БНР „Музикант на годината“2017 г Иво Върбанов – пиано.

 

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“. eventim.bg, epaygo.bg и ticketsbg.com

Коментари

comments