СТАЛИН И ШОСТАКОВИЧ. ЗАЩО ЗАБРАНИХА КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА?

0
398

„Катерина Измайлова“ на Пловдивската опера гостува в Народния театър на 22 февруари 2019 г. Диригент Диан Чобанов. Режисьор Вера Немирова. Постановката не се препоръчва за лица под 16 години!

Дмитрий Шостакович написва операта „Леди Макбет от Мценска губерния“  на 26 години. Поставена е на сцената на Малий Театър в Ленинград /Санкт-Петербург/ на 22 януари 1934 г. Сюжетът на операта е върху произведение на руски писател Николай Лесков. Бързо авторът и операта придобиват популярност. През 1936 г. Сталин лично я гледа с членове на Политбюро и след това забранява музикалното произведение. „Катерина Измайлова“  и днес минава за скандална опера. На съветска сцена тя се появява отново едва след смъртта на Сталин. Оригиналното заглавие е заменено с „Катерина Измайлова“  и с новата редакция на Шостакович се изпълнява през 1962 г. в музикалния театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ в Москва.

За първи път операта „Катерина Измайлова“ е поставена на наша сцена в Русе  през 1965 г. За премиерата в България пристига лично Шостакович. Произведението е поставено в Русенската народна опера  от Евгени Немиров, а сегашната постановка на Държавна опера Пловдив е дело на неговата дъщеря – режисьорката Вера Немирова. Драматург на проекта е нейната майка – Соня Немирова, солистка на пловдивската опера.

Операта изглежда скандална не  само заради сцените на сексуално привличане на героите и насилието. Режисьорката Вера Немирова не е спестила нищо от характера на героите, тя е оставила на публиката да прецени доброто и злото в любовта, изневярата, страстта, ревността, убийството, така, както самият Шостакович не си е позволил да сложи героите си и самата Катерина в общоприетите морални рамки. Това е и причината Сталин да забрани тази опера – в нея той не открил положителни герои. Може би и вие няма да можете да направите своя избор. В музикалния филм „Леди Макбет от Мценска околия“ през 1966 г. играе Галина Вишневская, солистка на Болшой театър, съпруга на не по-малко известния виолончелист и диригент  Мстислав Ростропович. Двамата световно известни музиканти и дисиденти са лишени от съветско гражданство.

Струва си да видите  гостуването на „Катерина Измайлова“  на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ на 22 февруари т.г. Това е не само шанс да видите прекрасната продукция  на Държавната опера – Пловдив в един от най-силните й сезони и  когато градът е европейска столица на културата. Това е възможност да видите добре подбран екип от солисти, красивата и драматична постановка на режисьорката Вера Немирова, която живее и работи в Германия, чудесното изпълнение на Марияна Панова и високо професионалното изпълнение на хора под  диригентството на Драгомир Йосифов. Изключителен  шанс да изпитате удоволствие от този оригинален прочит на творчеството на забележителния Дмитрий Шостакович Любопитно е, че към  края на живота си, в спомени, композиторът разказва личен спомен от случайно чут от него драматичен словесен  сблъсък между Сталин и Георги Димитров, след който Димитров умира. В историята има много мистика, аналогии, извлек от действителността и вечното, което в „Катерина Измайлова“ ще намерите достатъчно.

Художник на постановката „Катерина Измайлова“ – Димана Латева, пластика – Силвия Томова, диригент на хора – Драгомир Йосифов, концертмайстор  –  Виеслав Новак. Ролите са поверени на Марияна Панова/ Мария Цветкова – гост, Пламен Бейков – гост, Александър Баранов – гост, Димитър Зашев – гост, Георги Султанов – гост, Светлана Иванова, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Борис Кучков, Борислав Филипов, Александър Носиков, Михаела Берова – гост, Цветанка Ангелова, Станимира Манолова, Живко Пейчев, Стефан Толумбаджиев, Райко Пантелеев; Димитър Божанов, Сероп Йозгатлян, Цветан Цветков, Август Методиев.

Коментари

comments