„ЩЕ СЕ ВИДИМ ТАМ, ГОРЕ“ КИНО-ПОДАРЪК ЗА КОЛЕДА

0
692

Омръзнало ви е да гледате екрана опръскан с кървища, тресящ се от автомобилни гонитби, претрепващи се мускулести екшън герои, сюжети в които не разбирате кой за какво се бори, но ефектите са „уау“ и всички им се възхищават? Искате та гледате филм като на кино, дълбок и разтърсващ, който те кара да съпреживяваш с героите, да си поплачеш скришом ? Синдромът е ясен. С други думи, догледало ти се е истинско европейско кино. Потапящо те в атмосферата на времето, в което се развива действието, разказващо за драматични събития и герои, заплитащо вълнуващ сюжет с неочаквани завръзки и развръзки. Все едно четеш роман. Като добавим и „френски“-изживяването  става незабравимо. Като подарък за Коледа. Издателство Колибри всъщност, два пъти прави подарък – първо книгата, романа на Пиер Льометр, с награда Гонкур,  после на кинолитературния фестивал ни показа екранизацията, на Синелибри.“Ще се видим там, горе“, с 5 награди и 8 номинации Сезар, тръгва по кината на 7-ми декември. Не изпускайте.

В деня на Примирието 9-и ноември, 2018 г. френски взвод е принуден от своя командир Прадел, да се хвърли в сражение. Главният герой Албер Майар вижда как лейтенантът растрелва френски войници в гръб, за да оправдае с немска атака безмисленото нападение. В кървавата драма войникът Едуар Перикур спасява живота на Албер Маяр, но взривната вълна зловещо го обезобразва. След края на войната    съдбите на тримата се преплитат, а покрай тях се появяват образите на сестрата и бащата на Едуар, на чаровното момиченце Луиз, на любимата на Албер…Историята става сложна, с неочаквани обрати..

  

„Едуар Перикур е всъщност блестящ художник, син на богат баща, който го отхвърля заради неговата хомосекуалност. Албер Маяр, скромен счетоводител, е способен на голямо приятелство, а лейтенант Анри Д’Олне Прадел – кариерист, способен на убийство, каквото и извършва, за да постигне целите си. След примирието едва оживелият Албер и тежко раненият Едуар с мъка свързват двата края в Париж. За да оцелеят, те организират гениална измама – продават несъществуващи проекти за паметници на всички, които искат да почетат паметта на загиналите във войната. Прадел пък, за да забогатее и направи ремонт на наследственото си имение, се възползва от държавните поръчки, за да пренася разпръснатите по полето мощи на войниците в държавни гробища, като при случай пълни ковчезите с пръст и дори с костите на германски войници…“
(Всички предпоставки за забъркване на сюжет а ла Виктор Юго или Балзак са налице.Както и за истинска кинонаслада.
Впрочем, някъде Льометр споделя, че иска да разкаже балзаковска история. И трябва да кажем, че романът „Ще се видим там, горе“ има продължение…).

През 2013 г. романът „Ще се видим там горе” получава наградата „Гонкур”, както и Наградата за предпочитания от книжарите роман, Наградата за най-добрия френски роман за годината от сп. „Лир”, Наградата на „Франс Телевизион”, италианската литературна награда „Рафаело Бриньети”, плюс още няколко награди, общо девет.

 Ще се видим там горе”  беше удостоен и с почетната статуетка „Синелибри” за върхово постижение на литературната адаптация. Зрителите присъстваха на видео обръщение от страна на автора на едноименния роман Пиер Льометр, който изтъкна качествата на екранизацията и благодари за оказаната чест.

https://www.youtube.com/watch?v=vu3lG-Y0RAw&utm_source=phplist739&utm_medium=email&utm_content=HTML&utm_campaign=%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D1%82%D0%B0%D0%BC+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0+29+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8
Снимките през 2016 година са осъществени в България и Франция. Билети можете да закупите и чрез ипей:
 https://epaygo.bg/7287807965

Коментари

comments