МАЕСТРО НАЙДЕН ТОДОРОВ  ЗА МУЗИКАТА, „КОЯТО ТОПЛИ ДУШИТЕ И СЪРЦАТА“

0
698
  1. ПРАЗНИЧНИТЕ КОНЦЕРТИ НА СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ В УНИСОН С ДУХА НА ПРАЗНИЦИТЕ
    Няма нищо по-вълнуващо, което да ни потопи в атмосферата и магията на предстоящите празници от хубавата музика. Ако искаме  да ги изживеем, независимо от суматохата на пазарите и моловете, изнервящите електронни джингълбели и заобикалящия ни комерсиален кич, струва си да подарим на себе си и на любимите ни хора, билети за зала България.
    Софийската филхармония ни подготвя и скорошна изненада – подарък, възможност да докараме филхармонията в къщи. Предстои отваряне на платформа с качени в подкаст концерти, на които можем да се наслаждаваме, когато искаме срещу абонамент да седнем във фотьойла и да изберем какво да слушаме от звездния репертоар на симфониците у дома.
    Но магията на концертната зала е нещо специално и нищо не може да я замени, особено когато искаме да превърнем преживяването в празник.


Найден Тодоров:
-Подготвили сме поредица от концерти за Коледа.Започваме на 22-и декември с детския концерт от програмата „Фортисимо“ на Софийската филхармония с „Лешникотрошачката“. В цял свят „Лешникотрошачката“ се е превърнала в нещо като символ на Коледата, донякъде заради съдържанието, донякъде заради красивата музика и дори за мен е неестествено да гледам и слушам „Лешникотрошачката“ по време, различно от Коледните празници. След това имаме не един, а цели два концерта навръх Коледа. На 25-и декември сутринта е може би кулминацията на нашите коледни празници, тъй като в този концерт, освен оркестъра на Софийската филхармония и националният филхармоничен хор, участва и детето на Филхармонията – детският хор. Каквото и да си говорим, Коледата е празник основно за децата и семейството и участието на детски хор в този празник, в този концерт, е това, което създава една много особена атмосфера, както забелязахме миналата година. В момента, в който се появиха децата на сцената, изведнъж всичко се промени.  Светлината стана по-особена, музиката стана по-особена, атмосферата стана по-особена и празникът беше налице. Програмата е подобаваща- ще бъдат изпълнени най-известните коледни песни, и за големи и за деца. Идеята е този концерт да се превърне в събитие, което да стопли сърцата ни за празника. А вечерта ще има още един концерт на  Филхармонията – с Хора на софийските момчета.
На 27-и и 28-и продължаваме празничните концерти с теми от цял свят от  „Аве Мария“, с участието на Людмила Дяковска. Между другото, вече имаме страшно много запитвания от Германия за тези концерти, поради което първият ще бъде излъчен директно в Германия. Вече имаме тази възможност – чрез интернет почерпихме опит от Берлинската филхармония, без чиято помощ нямаше да се справим и от миналия септември започнахме малко безшумно този проект. Не подозирах колко успешен ще се окаже. За щастие, нещата тръгнаха много добре. Така и хората, които са далеч от зала България, ще имат възможност да са част от концерта, от събитието на Софийската филхармония.
Съвсем скоро ще се появи и подкаст платформата, на която ще предоставяме възможност да се слушат и гледат концертите от репертоара.
Трябва да кажа обаче, че ние сме се постарали целият месец декември е подготовка за празника. Имаме поредица от коледни подаръци, ако ога така да кажа. За хората които работят със звуци и емоция, тези коледни концерти са „украсата“ на празника. Започнахме още на 1-ви декември с концерт на Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов. Мисля, че за хората, които обичат класическата музика, това е един огромен подарък.След това, на 2-и имахме един по-особен концерт с филмова музика, която напоследък е модерна, но това, което направихме, не е правено в България, а се оказа, че  интересът е много голям – музика от филми аниме.

На 6-и декември предстои един изключителен концерт със Шарл Дютоа, един от най-големите диригенти в световен мащаб, както и с участието на нашето най-добро и най-известно клавирно дуо: Аглика Генова и Любен Димитров. Ще представим на нашата публика концерт за две пиана от Пуленк и  органовата симфония от Сен Санс. Този концерт ще е един голям коледен подарък, защото гостуването на изпълнители от подобен ранг  тук рядко се случва.
https://www.youtube.com/watch?v=3Efk3sJTgMU&feature=youtu.be

На 9-и имаме един концерт на „европейските нации“ – това ще бъдат музикалните бисери на различните култури на Европа, а следващият концерт  на 13-и за мен лично  е много специален.
Един от моите любими композитори – Ленард Бърнстейн, навърши 100 години, освен това един от най-добрите български композитори Александър Танев навърши 90 и ние решихме да съчетаем тези две годишнини по един интересен начин. Александър Танев ще бъде представен с музика, която биха очаквали от Бърнстейн, с джазови елементи,музика, която те кара да се усмихнеш, вкарва някаква светлина в душата, а Бърнстейн няма да представим с „Уестсайдска история“ или „Кандид, “- лека, светла музика която влиза лесно в сърцето, а с нещо по-различно. С 3-а симфония.  Защото за мен тази симфония е сякаш пророческа за това, което се случва днес с българския народ, не с България, а с българския народ, коййто знае какво се случва, какво предстои, но не знае как да се случи това, за което мечтае. Тази симфония сама по себе си представлява сблъсък на човека с неговата вяра. Сблъсък на човека с Бог, желането на чоека да докаже пред себе си и пред света, че всъщност в неговото съществуване има смисъл. Тази симфония показва един възможен начин как бихме могли с един особен поглед към света да излезем от духовната криза, в която се намираме в момента. И се надявам, че тези, които присъстват в залата или на онлайн излъчването на концерта, ще разчетат посланието.

На 14-и в рамките на новогодишния музикален фестивал Софийската филхармония ще има концерт с Емил Табаков във НДК, ще участва и големият наш цигулар, Минчо Минчев.

На 18-ти   в зала България ще има концерт с една от най-добрите виолистки в света – Табеа Цимерман. В програмата – една от най-поулярните симфонии на Чайковски, 4-а, както и  едно любимо мое произведение- „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев. Държа темата за любовта винаги да присъства.
След 18-и се насочваме окончателно към коледните празници. и произведенията, писани на тема Рождество.
-Мислите ли, че концертната зала започва да се пълни с публика която предпочита духовното?
-От една страна ние, хората на изкуството, носим някаква вина, защото когато се смени режимът през 89-а година, мнозина решиха, без да се интересуват как е по света, че образователната дейност на културните институти е отживелица от социализма и  я прекратиха.  Тези млади хора, които израснаха, не са виновни за това, което са. Те израснаха без да им бъде посочен път в живта, без да им бъде посочено, че могат да получат и нещо друго от живота което не е свързано непременно с пари. Не се разви тази вътрешна потребност.
-От страна на публиката виждам развитие. В сравнение с последните години, в които имаше някаква дупка. Хората започват за излизат от този духовна ентропия, която ни обгражда. Напоследък имаше едно изпълнение на Кармина Бурана – което започва и завършва с колелото на съдбата и аз мисля, че това е точно, което се случва с България и българската публика – ако сме били на дъното, вече излизаме. Защото българската публика, софийската, са били изключително активна и блгодарна публика. Във връзка с годишнината, когато преглеждахме старите дневници, в които се е описвало какво се е правело, установихме, че много концерти са били повтаряни по 2, по 3, по 4 пъти заради желанието на хората. Тоест, софийската публика е имала потребността да посещава концерти. В последните няколко десетилетия през които физическото оцеляване бе под въпрос, нормално беше отдръпването на хората. Но мисля,че излизаме вече.

Ние изпуснахме не едно, изпуснахме две поколения. В момента се опитваме да наваксаме, каквото и да си говорим, няма да наваксаме с тези, които сме изпуснали, но можем да наваксаме с техните деца. Затова съм оптимист и вярвам в бъдещето, защото децата са бъдещето, а ние в момента работим за тях.
За мен, като директор на Софийската филхармония, е важна традиционната възрастна  публика, но паралелно с това водим политика именно за тези деца. И не ме интересуват техните билети или приходът от тях, интересува ме след 15-20 години тези хора да имат друг възглед за живота.
Защото, както имаме нужда да се храним, за да сме живи, така имаме нужда от култура, изкуство, за да бъдем човеци. Хората започнаха отново малко по малко да търсят това, които им липсва. И вярвам, че в момента, в който успеем да си нахраним душата, ще получим силите, да се преборим с тежките проблеми в живота.

Трябва да кажа, и да се похваля, че за Коледа половината оркестър ще бъде в Китай на турне.Тук остават 60 човека.Останалите се прибират на 10-и януари и, с нови сили ще започне новият сезон.
Билети за празничните концерти на:  https://epaygo.bg/epaygo

Коментари

comments