КУЧЕТАТА, МУЗИКАНТИТЕ И ВЕЧНИЯТ КЛИМАТ НА КАНАРИТЕ

0
970
ptr

Да съчетаеш екзотиката на Лос Палмас, столицата на Канарите, с екзотиката на световното изложение на world музика WOMEX18 е като да съчеташ вода и огън, емоции и страст.

В една от залите

WOMEX все повече се превръща в мобилен продуцентски център, на който премерват популярността си най-новите направление от „новата вълна“. Върху фолклора, етномузиката, джаза, специфичните музикални традиции от всички краища на света, се получава удивителна амалгама, която тук, край вулканичните острови, прилича на разлята лава. Чувстваш се едновременно и турист, и музикант, и зрител. Шестте сцени на голямата зала Алфредо Краус за пет дни представиха 46 концерта, 6  диджей сесии, много други прояви, включително и три музикални филма, посветени на уърлд музиката и най-оригиналните интерпретации върху мотиви от всички краища на света.

За  първи път едновременно две български организации участваха  в световното изложение за уърлд музика  WOMEX18 в Лас Палмас, Канарските острови – Културен Клъстер България и Българската музикална асоциация. През последните години изложението се превърна в активна общност от музиканти, продуценти, звукозаписващи компании, промоутери и нарасналият интерес към този тип музика можеше да се забележи с пъстрото присъствие на групи и състави от цял свят. Културен клъстер България представи на изложението продукция на музикалните състави на Българското национално радио,  на Теодосий  Спасов, ансамбъл  Българе, трио Българка Джуниър, на мъжкия вокален квартет Светоглас със старинна полифонична музика и др.

В двора на изложението

Мащабът и организацията на изложението са впечатляващи. Преобладават испанските и италианските компании, макар че повечето промоутери са от Европа, скандинавските страни, Северна Америка, Латинска Америка. Седалището на WOMEX е в Берлин. Изложението е силно подкрепено и от регионалното правителство на Канарските острови. Вечерите бяха изцяло посветени на концерти на открития подиум и петте вътрешни концертни зали на комплекса Алфредо Краус, разположен в края на най-красивия плаж в Лас Палма – Плайя Лас Кантерас/дълъг цели 2.5 км./. 46 концерти и 6 диджей сесии бяха предвидени само в официалната програма!

Въпреки големия интерес и у нас към world музика, балканската продукция  бе слабо представена. С две от представителките на сръбски щанд се срещнахме почти случайно на крайбрежната улица, а на изложението можеха да се видят фирми и състави от Турция, Гърция, Босна и Херцеговина. На щанда на една от организациите, представяща световните музикални фестивали, виждаме реклама на джаз фестивала в Скопие. Българското присъствие прави  впечатление, защото за магията на българските гласове се знае. Някои от продуцентите са идвали в България. Разказваме за джаз фестивала  в Банско, фестивала на изкуствата в Созопол…Интерес  има, но очевидно е необходима повече предприемчивост, а и по-активно наше присъствие на изложения от този тип.

Катедралата Санта Ана

Лас Палмас де Гран Канария е най-големият  град  на архипелага от 7 острова, разположени в Атлантическия океан на 100 – 250 километра от африканския бряг. Островите са Тенерифе, Фуертевентура, Гран Канария, Лансероте, Ла Палма, Ла Гомера, Ел Йеро. Най-големият и най-населеният остров е Тенерифе, но най-големият град на тази автономна испанска провинция е Лас Палмас/383 хил. жители/. На Ла Палмас и Тенерифе са двете най-големи пристанища на архипелага. Островите са испанско владение от 1405 г. Твърди се, че испанците дали име на острова от многобройните палми, които по-късно при застрояването изсекли. Истината обаче е друга и не от канарчетата носят името си красивите острови с вечно топлия еднообразен климат. Денем температурата не мърда от 24 градуса, а вечер заковава  на 21 градуса. Това са колебанията на температурите и през сезоните, ако изобщо може да се говори за сезони. За местните все още е студено – сезонът започва през декември, но туристите се къпят с най-голямо удоволствие. От 2002 г. островът е биосферен резерват на ЮНЕСКО.

Най-нетрайното изкуство върху пясък

Комплексът Алфредо Краус, домакин на  WOMEX18, е разположен в единия  край на най-красивия от общо шестте плажа – Ла Кантера. Задната стена на централната зала е изцяло остъклена и се вижда океанът, както и рифът, грижливо обградил плажа. Усещането вечер в залата е страхотно. Заради пълнолуниетовечер  наблюдавахме и удивително явление – оттеглянето на океана навътре. От плитчините изплуват малки базалтови островчета. Изненада бяха и фигурите от пясък сутринта. Най-ефектното и най-нетрайното произведение на изкуството.

След няколко часа океанът ще изтрие тази красота

Вечер леководолази с мощни прожектори се възползват от оттеглянето на океана и плуват отвъд рифа. Казват, че има много риба, макар че морските продукти не са особено застъпени в менюто на местните ресторанти.  На пристанището виждаме осветени кораби, но едва на сутринта забелязваме, че това са нефтени платформи. Край острова се добива нефт, но водата е кристално чиста. Местните жители на Канарските острови – гуанчите, които отдавна са се претопили от новите заселници, са общували подсвирквайки.  И досега на остров Гомер има възрастни жители, които разговарят помежду си чрез свирене с уста.

Една от забележителностите на Лас Палмас е музеят на Христофор Колумб. Оттук той е тръгвал да открива новия свят. Възпроизведена е каютата, част от обстановката в къщата, а в подземната част са находки от други земя в Макронезия и Латинска Америка.

На площада между  кметството и катедралата Света Ана  ще видите статуи на кучета.

Кучетата, които спасили от глад каторжниците

Тази порода е била отглеждана за храна на каторжниците и е дала името на острова, където впрочем не може да видите нито канарчета, нито водни птици, а  само доста охранени гълъби…За колониалната част на Лас Палмас и уникалния музей на парфюмерията  ще разкажа отделно.

А сега отново ви връщам към изложението WOMEX18. От година на година то се превръща в мобилен продуцентски център, където се договарят турнета, размени на състави, уреждат се записи. В хотела настойчиво с нас се запознава бразилката Елизете, която живее в Израел, пее соул, обича да изучава езици и любимият й език се оказа руски. Разговорът минава на испански, английски, но тя знае, че ние, българите, знаем руски. Изненадващо говори добре руски, цитира Пушкин и даже заяви, че иска да го говори като Пушкин. Тя е композитор, радиоводещ, видеоблогер, борец за мир и…журналист.

Фотограф я съпровожда на всяка крачка. Много от звездите тук са неотлъчно до своя импресарио.  Повечето от музикантите се промитират сами. Около щандовете е непрекъснато оживено. Успяваме да създадем ценни контакти, разменяме си уверения и обещания. Общуването е леко, с интерес, откровено. Това е музикален бизнес. Даже тоалетните са облепени в плакати и реклама. За дошлите тук сега  е Шансът, до следващото изложение отново в края на октомври в Тампере, Финландия.

Валери ТОДОРОВ

 

Коментари

comments