“ ИСТОРИЯ И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ“

0
881
Йен Пин "Пролет в храма на легналия Буда"

изложба на съвременно китайско изкуство в Националната галерия-Двореца
5.10-18.11 2018

Приятелството между държавите се измерва с близостта между  народите им, а близостта на народите се измерва с това колко дълбоко се познават техните сърца“- казва Директорът на Китайския културен  център в София,   в експозето си за откриването на изложбата на съвременно китайско изкуство в Националната галерия.

И сякаш тази фраза дава и ключ за   вникването в изкуството на тази страна с хилядолетна история и култура, в която моментното и вечното, политическото и метафизичното съжителстват като ин и ян и определят мирогледа и възприятието за света. България е една от първите страни, установила дипломатически отношения със съвременен Китай. И това се явява знак който предопределя взаимоотношенията, и ще бележи дълготрайността им във времето.


Традицията е това, с което съвременните китайски художници влизат в диалог, интерпретирайки темата за нейната универсалност на езика на модерната живопис. На пръв поглед картините, 43 от 13 известни творци, са провокативни и експериментални, абстрактни и новаторски. Но във всяка една от тях могат да се разчетат кодирани сиглите на една култура, в която самопознанието и осмислянето на света има дълбоки философски корени- един щрих, детайл,елемент от техника, отключват връзките с традиционното световъзприятие. Всъщност, изложбата е разговор за съвременен Китай, но през историческата традиция, като в този разговор  традиционната символика играе особена роля на преводач в отношението на творците към днешното състояние на Китай.

Държащ чук пазител на портата Гу Лимин

Изложбата е респектираща както със своята концепция, така и с богатата палитра съвременни творци. Кураторите са подбрали представители на различни школи, а впечатлението е за едно открояващо се самочувствие, както и за сериозна заявка за отчетливо присъствие на световната сцена.
  „Отварянето на Китай към света и реформите, които започнаха преди 40 години, карат китайските художници да отворят умовете си и очите си към света и да се свържат със съвременната епоха..“ казват кураторите – проф. Пън Уей и Джао Ли.

 

 


Йен Пин „Излитане“

 

На откриването на изложбата присъства и един от художниците, участващи в  нея
Ю Рондъ „Тези 40 години са много важни, за китайското изкуство, което имаше възможност да изучава европейското и световното и по този начин да се интегрира.  Основен начин на работа в китайското изкуство е с туш и вода
Той бе и се превърна и в своеобразен гид, запознаващ публиката с техниките и символики

Ю Рондъ
За вас това е абстрактно изкуство., но тук всеки щрих, и цвят имат отчетливо символно значение. ..казва той предред картитните на  Ли Лей.

„Небето пита“    „Светлината на освободеното сърце“

 „  Творците живеят в свят на свободната форма и създават изкуство в свободна форма. “ Казва Ли Лей за своето изкуство.


„Замъглена светлина“ Ю Рондъ

„Съвременното изкуство в Китай се интересува предимно от обществото, от развитието на обществото и духа на обществото и как историята и традицията могат да подтикват развитието“- продължава Ю Рондъ, обяснявайки и своите кртини. В „Замъглена светлина“ съм се стремил да изобразя натиска, напрежението, което изживява човек в съвременния свят, както и стремежа да  се откъсне от притеглянето. Тук техниката е традиционна-туш и вода.

Традиционна е техниката и на Су Синпин:

„Пустош“
Няма правилно и грешно в изкуството, именно заради различията съществува изкуството…Художниците на само умеят да рисуват, артистите са най-вече мислители..истинското изкуство е всъщност мисъл.“

Ли Хон


„Аз  проучвам човешкото състояние духовното състояние на човек при определени обстоятелства, проучвам връзката между духовното състояние и заобикалящото човека, света и обществото. Моите творби целят да разкрият наблюдение върху човешкото духовно състояние чрез моето собствено вътрешно състояние, както и с епохата, в която се намираме.“ Разминаване на линии 

Дуо Лан-на, представител на младежкото изкуство:


„Едно малко желание“

Фан Бо:

  „Замръзнала гора“  

Изложбата е пътуваща. част от проекта „Еидин пояс, един път.“Първата спирка е България.

Коментари

comments