ХЛЯБ ЗА УТРЕ

0
878
dav

Има добри поети.  Има слаби поети. Има нежни поети. Елица Виденова е повече от това. Тя е жена с чувствена и чувствителна душа. Ранима, но силна. Жена – поетеса.

burst

Нейните стихове са като огледало, в което се оглежда душата й. Тя пречупва света през думите и го лепи в свои образи. Тя се радва, измъчва се, но оставя вярна на себе си. На добротата, на вярата, на очакването… Без упрек към другите и с приглушения вик от болката на раждането на всеки стих, който изтръгва интимното и без страх го вади на показ.

dav

„Хляб за утре“  е седмата й книга. В поезията височината не се измерва с количеството. Но поредната й книга е поредната височина. Книгата се състои от две части: „В подножието на есента“ и „Шепа зрънца“. Предишната и книга „Яж ябълки и си мълчи“, изд. Български писател, 2013 е също така витално свързана с природата, нейните дарове и човешкото съприкосновение с първичното.

dav

Елица Виденова е превеждана на руски, украински, френски, полски, албански, арабски, македонски език. Стиховете й присъстват в няколко антологии на българската поезия. Включени са и в двуезичното издание „Из века в век. Славянская поэзия ХХ – ХХI“ , Москва 2005, посветена на най-значимите поети от средата на миналия век до днес.

dav

Елица е с 20-годишен стаж като радио и телевизионен журналист. Била е директор на Радио Варна. При това успешен. Родена на 20 май 1966 г. в Батановци, Пернишко.  От 1991 г. живее във Варна. Публикувала е в сп.“Родна реч“ , „Везни“ и „Съвременник“, в-к „Български писател“ и др. Носител е и на журналистически награди. Книгата й  бе представена на 12  септември в новооткрития Клуб  „Журналист“  в сградата н Съюза на българските журналисти.

ОБАЧЕ.БГ

Елица Виденова, изд. Хермес, 2018 г., Худ. Стамен Касабов, Графика Петьо Маринов

Коментари

comments