ДА ВЪРНЕМ ДЕТСТВОТО В НАС 

0
735

ново издание на  „КОПЧЕ ЗА СЪН“от Валери Петров на издателство Колибри

Най-хубавото, което може да му се случи на човек, е да го е гушнал дядо му и да му чете или разказва приказки, като героя на Валери Петров от „Копче за сън.“ Това е сигурна гаранция, че цял живот ще носи скътана в сърцето си топлината на всеотдайната любов, инстинкта на непокорството и любопиството към всичко наоколо. Мислех си, че това щастие – разтвориш „Копче за сън“ над леглото на любимо дете или внуче, безвъзвратно си е отишло, че прекрасната книжка е отдавна е забравена и  само поколенията, възпитавани през 80-те  и 90-те, се разпознават чрез репликите, запомнени от нея, превърнали се в таен ключ към света на въображението.

Отгледала  съм две дъщери с книжката, знаехме я наизуст. Пеехме песничките от плочата на Балкантон с музиката на Георги Генков, а в ушите ми още звучат гласовете на Ицко  Финци, Меглена Караламбова, Славка Славова, Николай Бинев. С тази книжка освен че възпитавах, се възпитах и аз като майка – да бъда търпелива и приемам непослушанията. И станах човек, който знае, че между децата и големите няма голяма разлика. До ден днешен в сюблимни моменти, изкачат реплики от книжката, които разчупват отегчителната  рутинност на ежедневието и подреждат света в хармония с чувствата, като скъсяват разстоянията между големите и малките.
 „Защото има неща, драги Котацио, които днешната наука не може да обясни. Ирационални и надкотарачи“.

Но издателство Колибри, действащо на принципа  „Само че, малко напротив“, както казва палавата рибка от приказката, която не се подчинява на предписания,  ни  дарява с  прелестно ново издание с твърди корици, илюстрирано от Мария Налбантова. Художественото оформление е дело на Кирил Златков.

„Истории като „Копче за сън” (56 стр., цена: 15 лв.) показват на децата колко са важни обичта и приятелството. Открехват сетивата към красивото във всичките му разновидности. Напомнят, че няма по-ценна красота от добротата. Книжката разказва за малкия Оги, който се бои от тъмното, и за неговия симпатичен дядо, принуден да измисля приказка след приказка. И да обяснява на Оги досадните „възрастни” думички. Страниците са осеяни с разкошни рисунки на котараци, рибки, мустаци, сънища, играчки и други смислени неща. А копчето за сън споменахме ли?“

Валери Петров не се нуждае от представяне, защото е любимец и на малки, и на големи. Ненадминат поет и преводач, драматург и сценарист от вида на „хвърчащите хора”, той е автор и на скъпоценни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации. Незабравими са приказките „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка”, обединени в сборника „Пет приказки”. Изнасянето на приказките в отделни книжки подчертава уникалния чар на всяка от тях.

Тихо! Искате ли да надникнем в стаята, където е креватчето на малкия Оги? Добре. Ето ни вътре. Лампата е угасена и в тъмното се виждат само една картонена кутия от телевизор, пълна с играчки, и бялата възглавница, в която е потънала главицата на Оги. До него е полегнал и дядо му, тъй като Оги още не е свикнал да заспива сам – плаши го тъмният ъгъл отсреща. Там наистина се крие нещо, само че то никак не е страшно, дори напротив. Но после ще разберем какво е – сега да чуем какво си говорят двамата в тъмното…“

Коментари

comments