СЪН ЗА ЩАСТИЕ

0
2449

 

Една колега нарече дебютния филм на Ирина Величкова „докосване“. Той наистина е деликатен допир до болезнената тема за човешкото щастие, човешките отношения – за  отчуждението и привързаността, за привличането и инстинктивния порив към възвишеното, красивото, което може да ни откъсне от гравитационната тежест на бита.

Ирина Величкова

Сложен сюжет в един кратък половинчасов филм – за болен художник и жена на средна възраст, която търси себе си. Сън за щастие. Блестящо влизане в ролите от Деян Донков и Стефка Янорова. И ако за Янорова ролята изглежда по-естествена, подобно амплоа за Донков е наистина изненадващо. Не само като сюжетен герой, но и като актьорска игра. Очевидно е, че в момента Деян Донков е един от най-ярките български артисти, с огромен потенциал и талант. И това се усеща в този кратък  дипломен филм, с който Ирина Величкова, юрист по професия, влиза в стаята на режисьорите. Дипломната комисия на НАТФИЗ, ръководена от проф. д-р Дочо Боджаков, й даде най-високата оценка, но по-висока бе оценката на колегите й. Сред тях можеха да се видят операторът на „Осъдени души“ и „Адаптация“ Христо Тотев, писателят проф.  Владимир Зарев, драматурзите на Народни театър Роза Радичкова и Мирела Иванова. В малкия сюжет се оглежда един голям свят на човешките взаимоотношения. Това е една много лична история.

В сюжета има нишки, които могат да се издърпат в различни посоки и по-надалече.  Това е най-силното във филма – перспективата и очакването.

Докосването до битието и възвишеното, с прекрасната игра и на Пламен Димов, Катерина Тупарова, Вяра Табакова, Василена Винченцо, Павел Иванов. И искреното признание на забележителния Руси Чанев с шеговито и искрено мнение за филма и играта на колегите му.

Коментари

comments