МЕНДЕЛСОН, СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ, СОЛИСТ: МИЛА ГЕОРГИЕВА

0
294

Не пропускайте музикалното събитие:
Виртуозната цигуларка Мила Георгиева се завръща в родината, за да гостува на Софийската филхармония с Концерта за цигулка и оркестър в ми минор на Менделсон.  последната голяма оркестрова творба на композитора.  7-и юни, зала България.

Популярното произведение на Менделсон е един от най-често изпълнявани концерти за цигулка на всички времена. Директорът на Софийската филхармония, диригентът Найден Тодоров избира . за негов солист детето-чудо Мила Георгиева. Безкрайно талантлива, Мила започва да учи цигулка на 4 години, на 9 прави дует с Минчо Минчев, а на 14-годишна възраст е носител на десетки призове от различни точки на света. Професионалният ѝ път я отвежда в Лондон, където гради кариерата си и създава семейство. Любовта към България обаче кара Мила Георгиева с готовност да приеме поканата за участие в концерта на 7 юни.

Втората част от концертната вечер ще е отделена за представяне на едни от най-красивите български гласове във вълнуващото произведение на Дженкинс “Меса за мир”. Карл Дженкинс е един от най-големите съвременни автори, обявен за №1 в списъка с десетимата най-изпълнявани композитори от нашето време. Дженкинс създава месата „Въоръженият човек“ по поръчка на музея Royal Armories . Създадена е 1999 г., по повод празненствата за посрещане на новото хилядолетие и е посветена на жертвите от военния конфликт в Косово.

Носителката на приза “Музикант на годината” сопраното Мария Цветкова, мецосопраното Олга Михайлова-Динова, тенорът Ивайло Михайлов и басът Пламен Кумпиков са солистите в месата на Дженкинс. Мащабът на представянето се увеличава с участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров.
“Меса за мир” на Дженкинс е уникално произведение на съвременната класика, а диригент на 7 юни ще бъде един от най-големите му почитатели – Найден Тодоров, който споделя: “Произведението е буря от емоции, красиво, епично, завладяващо. В творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, но има и такива, които са свързани с други религии. Авторът внушава, че без значение от каква националност, религията или расата сме, най-важното е да се борим за мир”.

Билетите за впечатляващото класическо събитие вече са в продажба на цени от 25 до 40 лв. на касата на Зала България, също на
https://www.epay.bg/v3main/epaygo 

Коментари

comments