УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ УБИВАТ ГРИПНИТЕ ВИРУСИ

0
2932

Постоянни ниски дози ултравиолетови лъчи от  С спектъра (UVC) могат да унищожават вирусите на грипа, които се разпространяват по въздуха. Спеециалното ултравиолетово осветление не уврежда тъканите на човека и е безопасно, твърдят учени от Колумбийския унверситет.

Използването на ултравиолетово осветление в болници, кабинетите на личните лекари, училищата, обществения транспорт, летищата и гарите, може да има превантивно действие срещу грипните епидемии.

Утравиолетовите лъчи от тесния спектър С, както е известн, могат да убиват микроби. Те обаче не минава през външния слой мъртви клетки, които са  върху кожата на човека, както и през сълзите и влагата на очите. Затова не ззастрашават здравето на човека. Вирусите и бактериите са значително по-малки по размер от клетката на човека и такъв вид  осветление разрушава тяхното ДНК, твърдят учените от Калифорнийския унверситет. Те се надяват, че тяхното изледване може да помогне в борбата с масовото разпространение на грипни вируси  и бактерии.

Ултравиолетово осветление и сега се използва за обеззаразяване на хирургически инструменти и оборудване. То обаче е опасно за въздействие върху хора, защото може да предизвика рак на кожата или катаракта.

Ултрлавиолетовите лъчи от тесния спектър С обаче могат да се окажат полезни за борбата с вирусните и бактериалните заболявания при хората.

 

Коментари

comments