КОЙ И ЗАЩО ПОДМЕНИ „КРЕМЪЛСКИЯ ДОКЛАД“

0
464

Гръмко обявеният „кремълски доклад“ на американското министерство на финансите, който трябваше да покаже кои са „лошите“ хора в Русия, замесени в корупция и близост с Кремъл, изглежда е подменен. В появилия се списък се оказаха 114 висши държавни чиновници, сред които почти цялото руско правителство начело с премиера Дмитрий Медведев, московския кмет Сергей Собянин, губернаторът на Санкт Петербург Генадий Полтавченко, Елена Батурина – смятана за най-богатата жена в Русия, съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, неговият предшественик Алексей Громов, сега заместник-ръководител на кремълската администрация и другият заместник-ръководител на кремълската администрация, бивият премиер Сергей Кириенко, техният ръководител Антон Вайно. В списъка на „лошите“ олигарси са 96 фамилии, които са подредени според списъка на руското издание на сп. „Форбст“ – по степента на богатството си. Четирима от олигарсите – Генадий Тимченко Аркадий и Борис Ротенберт и Юрий Ковалчук присъстват вече в списъъка с предишните санкции. За първи път към приближените на Кремъл е включен и особено популярният във Великобритания Роман Абрамович. Изглежда някой е преписал телефонния справочник на Кремъл и сп. Форбст, иронично отбелязаха руски политици. Президентът Владимир Путин имитира герой от известния от миналото филм „Кавказка пленница“, като с кавказки акцент каза „обидно“, че самият той отсъства от списъка. В списъка са включени ръководители на предприятия, в които държавата има над 25 % участие и които са с печалба над 2 млрд. долара. Министерството на финансите на САЩ заяви, че подобен списък ще се прави всяка година, а вероятно ще се появи и нов списък – с чуждестранни фирми, които работят с руските фирми, попаднали в списъка. Очаква се да бъдат публикувани и имена на ръководители на предприятия, които нямат държавно участие и са с по-малък оборот, но също са сред заподозрените в близост с Кремъл.
Доверието към списъка падна, след като се оказа, че в него има бизнесмени, които са избягали от Русия, а дори опозиционният лидер Алексей Навални, който приветства появата на „кремълския доклад“, заяви, че в него са попаднали хора, които сами са развили бизнеса си и нямат близки връзки с кремълското ръководство.
Според шведския икономист проф. Андрес Ослънд, сътрудник на Атлантическия съвет на САЩ, който е бил консултант при съставянето на „кремълският доклад“, списъкът е бил подменен.
Въпреки че бе заявено, че „кремълският доклад“ и списъкът към него не са санкционни, някои руски олигарси вече са загубили пари от падането на акции на техни предприятия. Според американски експерти, олигарси от списъка държат в офшорки и в активи на Запад суми, които са равни на 60 – 70 % от брутния вътрешен продукт на Русия. Трудно е да се изчисли какво влияние биха имали санкции върху тези сметки и активи. Най-много загуби след появата на „срамния“ списък е понесъл собственикът на Лукойл Вагит Алекперов – 226 млн. Общата сума от първоначалните загуби на споменатите олигарси се изчислява на близо 1 млрд. долара, което обаче е едва 0.3 %, което се смята за пренебрежимо малка сума. Бившият посланик на САЩ в Москва, професорът от Стандфордския университет Майкъл Макфол заяви, че в този списък има малко смисъл, ако изобщо има.
В този си вид „кремълският ддоклад“ изглежда смешен, даже нелеп, призна Андрес Ослънд, макар че отговорност за случилото се пое лично министърът на финансите на САЩ. Според Ослънд, някой в правителството в последния момент е подменил списъка, въпреки че мотивите остават неясни.
Явно в администрацията на Тръмп има разногласия относно това докога и докъде да се изострят отношенията с Русия. Според заместник-председателя на Държавната дума Ирина Яровая, смисълът от подобни списъци е да се въведе система на „вирусно докосване“ до Кремъл, а според заместник-председателя на Съвета на федерацията Михаил Фрадков, целта е да се всее страх в навечерието на президентските избори в Русия на 18 март. В същото време Кремъл предприеме мерки за ограничаване на информацията за държавните поръчки, засекрети търговете с акции на държавни предприятия, а също така обмисля данъчни облекчения за бизнесмените, които биха могли да бъдат засегнати от санкции. Все пак от Вашингтон твърдят, че появята на списъка не води автоматично до санкции.

Коментари

comments