БЕЛИ МИСЛИ В ЧЕРЕН ПЕТЪК

0
1430

Браво на маркетинг мениджърите. Шараните захапаха стръвта  „Черният петък“ отклони вниманието от черните мисли, навявани от политическия и икономически пейзаж. Макар че тазгодишният „Черен петък“ може да се окаже Хелоуин за някои от купувачите. Рекламата обаче изостри апетита на най-настървените любители на всякакви промоции,коледни, предновогодишни, сезонни отстъпки…

В такъв ден в белите, по-цивилизовани страни, „Черният петък“ е стартът на коледните и предновогодишните намаления. У нас за някои магазини и вериги е финалът на погрешната търговска политика. Чистят се складовете, неестествено завишените цени се коригират. Понякога даже наполовина. Зависи колко сте „ударили“ отгоре. Сами виждате – джобът на българина е лек.  Най-разпространената практика у нас обаче е  да се намалят /немного/ цените на предварително завишените стоки. Защото много от стоките у нас, можете да намерите с по-добро качество и по-ниска цена в най-желаните европейски столици. Където междувременно те са на недостижимо ниски цени за анашите търговци вече и в „белите“ делнични дни. Дали само малкият пазар ражда виските цени?

И така, ако не сте следили цените на желаните стоки, рискът е ваш.  Ако сте ги следили, разочарованието е общо. Ще видите същите стоки с намаления, които не достигат дори ценовите диапазони на предишни намаления. Така де, нали сте на черен петък. Това е като руска рулетка. Има един патрон в цевта и вие въртите барабана. И вероятността да  си купите стока на по-висока цена от обичайното е обичайно срещаното явление.

Най-рационални се оказаха по-умерените продавачи и фирми. Те предложиха намаления от 10, 15, 20 % и това лесно може да се види. Виждате предишната цена, сваляте процента и получавате облекчение. Хем сте си купили това, което искате, хем е на прилична отстъпка. Другият вариант е да си купите нещо със 70 % отстъпка, което после ще видите на същата цена на редовни продажби. Удоволствието е ваше, вие си го избирате.

Най-голямото намаление предложи варненски мол, където изгасна токът. Който е успял да „напазарува“  в суматохата, е образувал черен петък за магазина.

Мой приятел ми раказа как неговите колеги спестяват от месец за черния петък. И чакат трепетно края на работния ден. След 17 ч.  не ходи никъде, ме посъветва той. И наистина центърът опустя.

За други граждани се предлагат даже бели кредитни карти. Да си бял в черен петък е като коминочистач на нудистко парти. Мой приятел, който от години живее в Канад, но митарства из Европа, ми разказа как се прибрал в къщи и заявил, че най-сетне се чувства бял човек. Синът му го скастрил. Тате, да не си го казал навън, защото това е дискриминация и глобата е голяма.

Ако сте пазарували през черния петък и сте разбрали че това не е бил вашият ден, мълчете си. Вече сте глобени. Бъдете бял човек на редовните намаления. И запомнете. В „черен петък“ пазарувайте в „бели“ страни. А останалото време – у нас, защото пък и  много стоки у нас наистина са по-евтини.

Обаче

Антиреклама: Бъдете бял човек и не само в черните петъци, бъдете бял човек и в белите дни.

 

 

 

 

 

Коментари

comments