ЩЕ ПРОГОВОРИ ЛИ ПРАЗНИЯТ СТОЛ НА АНИ ЦОЛОВА?

0
1728

Лавина от гневни текстове наводни медиите и социалните мрежи, заклеймяващи поведението на Валери Симеонов и Антон Тодоров в студиото на”Здравей България”, отправили заплаха към водещия, че може да опразни и той своя стол като липсващата, очевидно отстранена  Ани Цолова. Дума да няма, гневът е справедлив. Но защо гражданската ни чувствителност не беше събудена своевременно по-рано и не беше зададен навреме въпросът, чийто отговор би бил  обяснение защо се случват такива позорни неща, а именно защо е празен столът на Ани Цолова?

Някак си, ако не се беше разгорещил  скандалът, който избухна вследствие  арогантното поведение на двамата политици, нямаше да забележим особено, че нея я няма. Ей така сме приели за редно водещи да бъдат сваляни и премествани тихомълком в глуха линия. С което сме легитимирали правото на собственика или на началника на неудобните журналисти да  и им се посочва вратата. Иначе, всезнаен професионален факт е, че да да махаш популярен водещ от гледано време е нещо като да заколиш „златната кокошка”,  да си режеш клона, на който седиш. А Ани Цолова си беше златна кокошка. Кадърна,  интелигентна, със засилен интерес към нравствената проблематика, с висок обществен рейтинг на база на спечелено доверие, следователно трудно поддаваща се на манипулации. И, нищо общо с кухите изражения на туинговани хубавици по редица екрани.  По едно време искаха да  махат  друга водеща, ако не отслабне.Безспорен професионалист, но, нещо неотговарящ на критериите, надали от естетически характер. Ами вижте нормите на CNN – като искаш да те гледат всички, показваш лица, с които се идентифицира масовият зрител. От всякакви етноси  и всякакви възрасти, не с излъчване и поведение на кухи манекени. Така печелиш доверие.
А Ани Цолова щяла да води друго предаване – за лайфстайл. Сериозно ли някой вярва, че това й пасва повече от социално-политическата проблематика, където се е доказала като професионалист? Не ги ли раздаваха именно тези предавания на надарени хубавици чрез кастинг не по  интелигентност, а по друг критерий?

Разбира се, че човек не може да стои цял живот на едно място. И самата Ани Цолова може да е поискала да си направи свое, профилирано, авторско предаване. Но не го е казала. И остава съмнението, че преместването от най-гледаното  време, в което се разполагат блоковите предавания, в друго-следобедно например, по всички правила на медийния менджмънт, си е наказание.
Репликата на Антон Тодоров също е доказателство, че Ани Цолова е махната не доброволно, а умишлено. Точно махната – действие, с което беше заплашен и Виктор Николаев.
Разбира се, само празни глави могат да заплашват журналистиката с празни столове, но това е част от въпроса. Изричането на такава реплика означава, че медийната свобода отдавна е излязла от употреба. Че българските медии вървят още по-надолу в класацията и още не сме стигнали дъното. Че журналистиката у нас отдавна е престанала да си върши работата на четвърка власт, а работи като наемна сила. Политиците дърпат конците на медиите чрез техните собственици, а журналистите са проводници на политически и икономически интереси. Така е в страната на кривите огледала. В нормалните страни е обратното -журналистиката служи на обществото като осветлява политико-икономическите далавери и схеми.
За да се върне това време, столът на Ани Цолова трябва да проговори.

Паулиана Новакова

Коментари

comments