ОТКРИЙ БЪЛГАРИЯ: ХОТАЛИЧ

0
472

РОК ФЕСТИВАЛ  В СЕВЛИЕВО събира съвременност и история

Най сетне все повече общини започнаха да проявяват изобретателност в търсенето на идеи за привличане на туристи, като изваждат  на показ скритите прелести на богатата ни с история родина. Севлиево прави Рок фестивал, по името на ранновизантийската крепост, намираща се там.
Крепостта Хоталич- какво знаем за нея? Честно, почти нищо. Може би чужденците знаят повече, защото тя награда за исторически обект, превърнал се в международна дестинация. Отличието е от Международната туристическа борса :”Спа Експо”
Истината е, че местната управа е работила десетки години за възстановяване на крепостта, за която дълго време се е знаело малко.

За наличието на голямо средновековно селище с името Хотел в района на днешно Севлиево се разбрало от каменен строителен надпис, намерен случайно от селяни в района на Батошевския мъжки манастир през 30-те години на XX век. Историкът Кацев- Бурски разчита този надпис така: “Този храм построиха Гено от Хотел и Петър от Търнов”. Надписът е от средата на XIII век, по време на царуването на Михаил Асен, което е известно от друг каменен надпис, запазен в АИМ при БАН. Там се казва, че цар Михаил Асен, син на великия цар Иван Асен и внук на стария Асен, е построил в Маториеви гори ( средновековното славянско название на Стара планина) манастир в името на пресвета Богородица Маторска и на евангелиста Йоан Богослов. Манастирът е ставропигиален – подчинен единствено на българския патриарх, и царят му дарува във владение три села – Батошево , Витен и Рибаре, за да се издържа.  Изследователите на севлиевската история са търсили дълго мястото на този град.

 

През 1979 г. при терасиране за залесяване в местността Джевизили бунар на 4 км. северозападно от Севлиево, работниците от Горското стопанство се натъкват на каменни зидове. Веднага е уведомен Историческият музей в града и започват  разкопки. Още  първия сезон от земята са разкрити зидовете на два големи християнски храма, вписани един в друг- византийска базилика от V век и българска еднокорабна църква от X век. По- нататъшното проучвани постепенно изважда на бял свят десетки каменни жилищни сгради, работилници за обработка на метал, керамични пещи. В източната част е разкрита още една църква, а на стръмния хълм на селището се разкриват мощни крепостни стени, кули и входове на отбранителна крепост, в която има малка болярска църква от типа на търновските, голяма жилищна сграда, казармени помещения, складове. Вече няма никакво съмнение, че Хотел- Хожтелец- Хоталич, както е назован в османски данъчни регистри от XV, – XVII век, е бил на това място .

Така че  можем само да завиждаме на посетителите на Рок феста, които освен че ще се насладят на музиката на прекрасни музикални изпълнители, подбрани прецизно от БГ Радио, което е и съорганизатор на фестивала: Васко Кръпката Little big band,  Cherry jam,  Б.Т.Р, Ренегат,D2, местната популярна банда No limit,  TOTO tribbute band, ще   имат възможността да се потопят в невероятната атмосфера на Хоталич- един от най-добре консервираните и експонирани археологически обекти в България.


 

Коментари

comments