ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ НЕОСЪЩЕСТВЕНИТЕ СВЕТОВЕ ВЪТРЕ В НАС

0
1897

Стилиян Дичев „Завръщане в абстрактното”
арт галерия „Нюанс”  „Денкоглу“42
Галерия „Нюанс” ни понася предпролетно предизвикателство. Изтръгва ни от подтискащите мрачно- мърляви краски и натрапчиво-унили форми, оголени от отиващата си зима, като ни залива с взрив от цветове, пораждащи абстрактни  видения, с които да облечем поизтлелите си мечти. Художникът Стилиян Дичев отправя своето  предизвикателство- да излезем от кафеза на битовото си живеене, смачкано от тривиалност и повторения и да изпитаме възможностите си да фантазираме, да  градим нови светове, да преживяваме  нови състояния, които носят усет за виталност и свобода.

Стилиян  Дечев ни подсказва, че в този свят, пропит от  комерсиализация, подвластен на политиката и технологиите, интелигентността е заплашена от унищожение, ако няма своите оазиси за зареждане с духовност.


Съвсем не случайно, художникът ни препраща към емблематичния немски артист Йозеф Бойс и неговите изследвания на травматичността, в търсене на лечение, към смисъла на  разграждането на формата за да се открие  позитивната енергия на доброто.

Именно заради това, Стилиян Дичев предлага „завръщане” към абстрактното, към първичното, към скрития заряд- енергията  на съзиданието, към вихъра на емоциите и потребността от откривателство.

Защото  както сам казва:” Съвременният свят неусетно ни обгражда със своята конкретност, реализъм и злободневие. Съществувайки в тази среда, ние постепенно се превръщаме в нейни роби. С творчеството си искам да се противопоставя на този натиск. Създавам нови светове, където аз и хората, влезли в контакт с картините ми, да се потопим в друга, различна реалност.”

 

„Именно абстрактното изкуство за миен и един от начините да постигна желаното равновесие. То ми дава безкрайна възможност за творческо разнообразие, начини за изразяване и съзидание. .. Смятам, че бягството от реалното или така нареченото абстрактно изкуство винаги ще игаре своята роля в културния ни живот То ще ни напомня за това, че освен тяло има и дух.”

Търсенето на нов език за разчупване оковите на познатото е и в наименованията. Няма как, новите светове търсят нови имена. Потърсете смисъла на думите:”монимус”, ренесаностан”, „светломин” „пелотроном”, „петримел”, спектолисия“…и открийте своите.

Изложбата е истинско преживяване :Излизаш по-светъл, по-чист и замислен.
Позволете си го.

act” 28.02-14.03. 2017.
Галерия „Нюанс”ул. „Иван Денкоглу”42

Коментари

comments