НА ПРЕДИЗБОРЕН ТУРИЗЪМ ВЪВ ВАШИНГТОН

0
483

писмо от Мариана Тончева

Всъщност, Мариана посещава Вашингтон  ДС / не за да мери температурата на политическите емоции в навечерието на президентските избори. Получава подарък от съпруга си- нещо, за което е мечтала, докато  е изучавала История на изкуството: обиколка на музеите  в Бостън и ДС. Съпругът й я е снабдил с карта, навигация, места за посещение, хотели-всичко.
И за музеите ще ни разкаже, но с любопитство е хвърлила един поглед и на „националната ливада“ , където политическото напрежение витае във въздуха.

„Така пазят Бялата къща.

white-house white-house3white-house1

След 5:30  четирите улици около дома на президента се затварят с циментови прегради и полицаи охраняват пространството. Разрешено е да се снима откъм градинката пред входа, където ентусиастите щракат с фотоапарати. Някъде към 6 затвориха още един блок на „Пенсилвания“ авеню и ни обясниха, че се налага да обиколим квартала, защото президентът се прибира от работа. Питам полицая  всеки ден ли е тази процедура , на което той ми обърна гръб, за да не влиза в кадър. На жилетката му пишеше: „тайна полиция“. След малко над главите ни забръмчаха ниско хеликоптери. Представи си, ако това е всекидневен ритуал!

Като не успях да посетя бялата къща, имах късмет да вляза в ​американското народно събрание- Капитола.

kongresa kongresa1 kongresa3 kongresa4

Виждаш входа от двете страни на сградата. Отпред ливадата е заградена, защото подготвят стълбището и входа за инагурацията на следващия президент. Подготовката за събитието включва и почистване на паметника на площада, който в момента прилича на опаковките  на Кристо. Опашката, както навсякъде, е километрична. Пазачите предупреждават да изхвърлим бутилките с вода, както и храната от чантите. За нула време кофите за боклук се напълниха с всякакви вкуснотии. Влязох с ранобудната група – над 500 души. Първо изгледахме филм за историята на САЩ, архитектурата на Капитола и държавното устройство. После ни поеха гидове и ни разведоха навсякъде. Снимките с коринтските колони са от ротондата със скулптурите, където президентът ще закусва, когато стъпи в длъжност. Акустиката е уникална. Например, има едно местенце в залата, откъдето предвидливият президент , ако го заеме, ще може да чуе разговорите на групата от другата партия, от срещуположния край на помещението, колкото и тихо да си говорят. Демонстрираха ни го. Тъй като след няколко седмици са изборите, всеки много внимава да не каже „той“ или „тя“, когато говори за следващия президент. Обикновено са се разбрали да казват „те“ . Сред посетителите мнозина демонстрираха кой е техния кандидат. Например група девойки носеха тъмно сини шапки с логото на Тръмп и то в деня след прочутото видео! Екскурзията трае по-малко от час, но впечатлението за грандиозните мащаби, силата на тази държава и величието на нейните създатели  остава за дълго. Сградата е свързана с тунел с  библиотеката на американския Конгрес, където всеки може да влезе свободно, да се рови в документи, архиви и  да ползва богатия книжовен фонд.“

М.

 

Коментари

comments