В ИМЕТО НА ДОБРОТО И ЧЕСТНО СЛОВО

0
699

„Г-н Президент, подканете депутатите да свършат работата, за която им плащаме.
Когато вместо парламент ни управлява конвент от властови интереси, някой трябва да ги спре“.
Обръщение на Студия Транмедия към Президента на Република България, Росен Плевнелиев.

Г-н Президент,
Преди една година, ние Екип Инфохолици, написахме Писмо до властта, в което обърнахме внимание, че управляващите у нас нарушавате Закона за радиото и телевизията, като не посочвате своите нови представители в Съвета за електронни медии, въпреки че мандатът на досегашните надзорници, изпратени от парламента и президента в СЕМ – Анна Хаджиева и Анюта Асенова беше изтекъл повече от 10 месеца.
Тогава Вие, г-н президент, номинирахте Бетина Жотева, като член на СЕМ от президентската квота. Ала услужливият закон позволи на народните представители да не изпълнят задълженията си и ето, че Анна Хаджиева и Анюта Асенова вече година и десет месеца се произнасят по важни конфликти в обществените медии, въпреки изтеклия им мандат.
Гротеската стана още по-голяма, когато шесткратният председател на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка малко преди да изтече повторният му и последен, да се надяваме, мандат като медиен надзорник.
Услужливият закон, г-н президент, не позволи Вашата номинация – г-жа Бетина Жотева да влезе в правомощията си като член на СЕМ, преди българското Народно събрание да избере своите представители в независимия медиен регулатор.
И тъй като Комисията по културата и медиите в НС вече повече от година и десет месеца нарушава същия този Закон за радиото и телевизията, и не избира своите представители в Съвета за електронни медии, се стигна до абсурдната ситуация, че единствено двама членове на СЕМ да заседават в Съвета с права, които произтичат от неизтеклия им мандат.
Другите – Анна Хаджиева и Анюта Асенова вероятно ще взимат решения, обвързани от късата сиджимка на изтеклия си мандат и конюктурата на динамичното мнозинство в 43 НС.
А предстоят важни избори. За генерални директори на БНР и БНТ.
Българското национално радио и Българската национална телевизия, освен всичко друго, са елемент от националната ни сигурност.
Ще оставите ли Вие, като върховен главнокомандващ, г-н президент, толкова важни избори в ръцете на неясна за обществото ни конюктура?
Ще се примирите ли с бездействието на депутатите, които открито се подиграват с демократичните принципи на мандатност и ротация, които защитават обществения интерес в Закона за радиото и телевизията?
Конституцията Ви дава друг избор. Съгласно чл. Чл. 98. От Конституцията на Република България: „Президентът на републиката: 2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.“
Ето защо, г-н президент, се обръщаме към Вас с очакването да упражните конституционното си право на обръщение към Народното събрание, за да призовете народните представители да изпълнят задълженията си към закона и своите избиратели и съгласно Закона за радиото и телевизията:
Чл. 24. (1)Съветът за електронни медии се състои от 5 членове, от които 3 се избират от Народното събрание и 2 се назначават от президента на републиката.
Чл. 29.Членовете на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години. Съставът на Съвета за електронни медии се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.
За цялата колегия от обществените медии е изключително важно генералните директори на БНР и БНТ да бъдат избрани от членове на СЕМ, придобили права не само по буквата, а и по духа на закона и неговата философия, уж написана в името на доброто, честно и справедливо свободно слово.
Ако народните представители в 43 НС не се вслушат във Вашето обръщение, те няма да бламират Вас, те ще обезсмислят собственото си политическо основание.
Емил Янев, Кин Стоянов

 

Коментари

comments