„ОПИТ ДА РАЗБЕРА“-

0
1619

изложба на проф. Андрей Даниел
в галерия „Ракурси“ 12-и-26-и ноември
Опит да разберем художника и себе си

Живеем все повече в наситен с образи свят, и трябва да се научим да ги „четем“, за да разбираме. Да откриваме запечатаните съдържания в тях, или чрез тях да откриваме нови съдържания и смисли. Трябва да се научим да разчленяваме визуалния поток и да разпознаваме в него кодовите знаци. Живописта на Андрей Даниел е нещо като своеобразен пътеводител,нещо като граматика на възможните значения .

andrei_daniel_1_10632506„Да, опитвам се да разбера какво съм видял, каква тема ми се е разкрила. Това, нашето, не е наука и единствените инструменти са опитът и желанието да разбереш. Нали, все пак и изкуството е област на познанието! Тази изложба е няколко опита да разбера какво съм видял и какво съм си помислил.“ Казва проф.Андрей Даниел –защото „изкуството е опит, който носи познание.“
Провокацията на Андрей Даниел е, да ни накара ние да потърсим и в своя опит, за да да разберем повече, като надмогнем хаоса на предметността. Като се възползваме и от опита на изкуството.
Андрей Даниел ни подсказва, своеобразна граматика на възможните значения на простите неща: тирбушон-микрофон, стол-самота, Европа: крепост- остров- красота-безвремие- разруха , път-изгнание, път-възможности ..Учи ни как да открием в заобикалящото ни метафората и иронията, за да намерим връзката между духа и материята. Дарява ни със своя различен поглед, който дистанцира от всекидневното и познатото. Събужда сетивата ни за неочакваното. Убеждава, че без интелектуално усилие на мисълта, събитията остават плоски и и непроницаеми. А ако искаш да разбереш смисъла, трябва да потърсиш личното си отношение към нещата.Личния отговор на въпроси като Кой, Какво, Защо е Това. Един отговор, разбира се, няма.
Картините на Андрей Даниел носят философията на днешното и на вечното. Тяхната магия е в поливалентността на интерпретациите. В закодираните послания на „Залцбургските капричии“ например, всеки може да разплетесвоя история, свой разказ.Зависи от броя на разчетените символи и метафори. Времето, отделено за това, както и насладата, си струват.
Не пропускайте .

20151112_18150220151112_181609 20151112_181638

Коментари

comments