БНР СЕ ГОТВИ ДА ЕМИГРИРА

0
626

Националното радио обяви, че ще подготви специална програма за българската общност в Чикаго. Да не би БНР да се готви да емигрира? Или само ръководството?
Претоплянето на стари идеи, да не кажем манджи, е запазена марка на прославеното ръководство на националната обществена медия. То говори като първооткривател за всичко, до което се докосне, но едва ли ще играе ролята на Христофор Колумб, „откривайки“ за нашите граждани в Америка програмите на БНР.

Идеята за наша програма в Чикаго е с давност поне от 10 години. Тя се породи във времена, когато да пренесеш сигнал и информация дотам беше проблем, при това доста скъп. Сега няма никаква техническа трудност да слушате през Интернет всичко от България. На осведомените наши сънародници едва ли им е необходима претоплена от някого информация от България. „Специална“ програма ще прилича като нелепо съставената програма на Радио Кърджали, сътворена крайно аматьорски и непрофесионално от очевадни неспециалисти. За екип от…6 души. В стил „Уан мен шоу“, по думите на мастит член на Управителния съвет на БНР. На една честота ще се излъчват на български програма „Хоризонт“ и някаква местна програма, а на турски – програмата на турската редакция на Радио България. Преди програмите за нашето турскоезично население се чуваха на средни вълни във всички смесени райони и от другата страна на границата, а сега ще се чуват само около Кърджали. След като закриха излъчванията на средни вълни и по този начин лишиха антиконституционно от достъп до програмите на националната медия жителите на крайните райони на страната, сега началнииците на общественото радио са решили да зарадват с някаква неясна програма нашите съотечественици в чужбина. Ако на това му казвате икономия, средствата за която ще се прехвърлят от националните програми за програма за българите в Чикаго, щастлив бе Алеко Константинов, че не доживя това мъдро ръководство на БНР, представено на срещата на българските медии в Атина от цитирания по-горе член на УС, бизнесмен с посредствени познания за общественото радио, който определил като „ненужни“ предавателите, излъчващи преди за нашите сънародници в българските покрайнини. Но сега дири предаватели през океана. Дали и на кого е нужна тази „специална“ програма обаче, допитване до Чикаго и обратно също няма.
Въпросът е защо напоследък националното радио трескаво хвърля в публичното пространство набързо преработени стари идеи, които освен конфуз и скандали не произвеждат нищо.
И защо на журналистите, които работят извън България им се предлага ние да им правим медиите?
Дълбоко уважаваме своите колеги по света. И знаем колко са петимни за внимание и протегната ръка. Били сме на такива срещи и за съжаление знаем, че дискусиите на подобни форуми са обикновено са предназначени за нашенска публика.А ако се опитаме да дадем ухо на потребностите на колегите си извън страната, ще разберем, че те имат нужда да бъдат чути,  българските власти да се информират с тяхна помощ за проблемите на българите по света. Обаче, вместо ние да им даваме територия тук, се оказва, че искаме да им отнемем и тяхната, трудно спечелена там.
И ето ти новината. Регионална програма на БНР в Чикаго. След като ръководството /почти/ успя да убеди СЕМ, че е готово с програма за Кърджали, не щеш ли, вади от джоба идея за Чикаго? Защо Чикаго, е уместен въпрос. Може би заради „компактното население“. Със същия успех, можеше да се почне и от Додома /столица на Танзания/…добре де, някъде, където има повече българи. Но защо, когато в дигиталната ера на Интернет програмите на БНР и така и така са достъпни в мрежата, си струва харчлъка за откриване на аналогова радиостанция на място? След като държавата и така и така плаща за наличие на цяла програма-Радио България, която пък издава …списание.
Хората в Чикаго и сега си слушат „Хоризонт“ – четем във фейса. С какво ще ги изненада БНР? В Чикаго действа отпуснат от властите телевизионен канал, който обслужва интересите на общностите, преди месец в в България пък беше пуснат телевизионен канал, който разказва какво се случва в България и Америка.
Значи, смисълът, да се създава РРС/РРП /районна радиостанция или програма в Чикаго/ не е заради българската общност там, а заради проблемите на БНР тук.
Защото Радиостанция, както би казал Мечо Пух, означава нещо. Екип от хора. Това звучи добре. И ако отново някой тръгне да размахва заплахи и иска да се свиват разходи и съкращава персонал, част от излишеството може да се телепортира в Чикаго. Днес в Чикаго, утре на други места. Важното е от някъде да се почне. И така – БНР в България може да се редуцира до размерите на частно радио 20 – 30 души, като задграничните бюра да поемат останалия персонал. И така БНР ще си върне нещо като първичната си същност, когато е излъчвало в нелегалност, ще предава зад граница. Всъщност, отразяването на живота на българите там може да се окаже съдържание с по-качествен потенциал и да допринесе за нова, по-качествена степен на изпълнението на обществената мисия на радиото. А именно, да е добрият пример.
PS: Сега може би ви става ясно защо СЕМ не приема отчета на БНР, а Народното събрание не приема отчета на СЕМ. Въпросът е кой е котката и кой е мишката и кой яде сиренето.

Попов&Маркони

Коментари

comments