ЦИГАНСКОТО ЛЯТО НА СЕМ

0
674

Пускаш телевизора оня ден да научиш прогнозата за времето и чуваш как бТВ ни обещава „мургава“ есен. Че чувството за хумор на водещия е добро, безспорно, ама тази шегичка не прозвучава просто като закачлива игра на думи. Усеща се някак си, че подмяната на „циганско“ с „мургаво“ не е съвсем случайна, защото е повторена и потретена – следователно е насочена към някого или нещо.

Да не би от толерантност и към бежанците нещо да сме разширили смисъла на устойчивото словосъчетание, което носи толкова радост на душата, като разтоварва битието от всички излишества и свежда земните радости до дом, уют, любими хора и последен слънчев лъч в чашата лятно вино. Това, последното е по Бунюел. Ама и циганското лято си е сюжет за филм. С предчувствие обаче, за Коледа и Ново начало..Някой ги разбира тези неща и на този емоционален фон иска да изиграе някаква роля..
Така е, когато някой не се отваря първо фейса, за да разбере за какво иде реч. А там текат разгорещени страсти „за“ и „против“ председателя на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. Оказва се, че имало слух, според който СЕМ бил санкционирал водещата Виктория Петрова за употреба на словосъчетанието „циганско лято“. „Лъжа е“ – протестира Председателят на органа и умело отнася несъстоятелността на обвинението и към останалите нападки, лавинообразно заливащи напоследък СЕМ, като това например, че отваря „турска“ радиостанция в Кърджали, че тъне в бездействие по казуса с БНР /там, спомняте ли си, стачкуват едни водещи журналисти, пускат „Лет ит би“ на Бийтълс и „вдигни очи“ на Валди Тотев и искат промяна/…
Внушението е елементарно- колкото либералът Лозанов може да бъде обвинен, че посяга на сетната ромска радост – циганското лято, което сгрява душите и на неромското население, толкова и останалите обвинения са състоятелни.
Телевизионерите се усмихват смутено, почти да им повярваш, че „мургавото“ сравнение ама съвсем случайно, извън всякакъв контекст, се е пръкнало в прогнозата. СЕМ не е повдигал въпроса, обаче някой е пуснал слух, а пък журналистите са реагирали така, че да не остане незабелязано, за да може работата да се разплете и Лозанов бъде оневинен публично и ефектно.
Само че тя се заплита и помургавява, защото подозрението,че СЕМ би могъл да санкционира за такова нещо означава, че то си съществува като наложила се обществена визия за ролята и функциите на регулатора и е показателно най-вече за доказаната му безсъдържателност .
Ето го отговорът на все по-често налагащия се въпрос: За какво служи СЕМ. Той е в представата, утвърдена в обществото за неговата роля. Не, не на зловещия цензор. Тъкмо напротив – хората са убедени, че единствената му роля е да се занимава проформа с твърде странични и маловажни неща. Около зрелището с Волен в изборната нощ разбрахме, че СЕМ не е разгледал няколкократни сигнали за използване на езика на омраза в телевизионния канал „Алфа“. Каза го Мария Стоянова, член на същия регулатор. Но някак си не хвана декиш. Както и многократно повдиганите въпроси, доколко и как са гарантирани обществената функция и мисия на националните медии. Не било работа на СЕМ да се меси в програмни политики. Излиза, че единствената му работа е да раздава лицензи, като няма право да контролира тяхното спазване, защото не се меси по съдържанието. И с циганското лято.
Не сте, г-н Лозавов, враг на циганите, не. Но надали по тази причина „враговете“ ви се множат и Народното събрание не ще да ви приеме отчета. За всички започва да става ясно колко безсмислено и скъпо струващо е издържането на орган, който освен да реабилитира циганското лято в сферата на общественото говорене, друга полезна дейност няма. Даже за  удобно задаваните въпроси от избрана журналистка в малкото неслушано вече Радио София, не се намери опонент на  елейните слова, че парламентът и несъгласните с Лозанов са против него заради…папийонката му. Да си сложи тогава вратовръзка, за да проверим дали това ще промени отношението към него и към органа, който доведе до това състояние.
Затова има нещо прогностично в семплата случка. Циганското лято е като лебедовата песен на СЕМ. С други думи, много дълго – уютно и безпроблемно съществува под лъчите на политическото слънце. Политиците дълго си затваряха очите ,защото и те самите имат вина за обезсмислянето на регулатора. За нелепия избор на членовете му, който позволява случайни хора да стават медийни съветници, както и едно и също удобно на всички лице да го оглавява многократно.
Зимата на недоволството срещу СЕМ оголва истината за заложената по условие липса на капацитет в този орган да произвежда ефективна дейност. И натрапва необподимостта да намери нов подход или нови хора за медийната регулация, които да спомагат, а не да препятстват развитието на обществените медии и най-после да допринесат за създаването на нова медийна среда. Каквато всъщност би трябвало да бъде функцията им.
Защото в сегашния остарял медиен закон не става ясно какво се случва оттук нататък. СЕМ не прие отчета на БНР. Народното събрание на прие отчета на СЕМ. България удари дъното на медийните класации за свобода и прозрачност. Рейтингът на БНР пикира, а рейтингът на БНТ е много по-надолу даже от изпадналата в дълбока криза ТВ7. Е, как ще я караме така…

Попов&Маркони

Коментари

comments