НЕИЗВЕСТНИЯТ ИНТЕРНЕТ, „тъмната“ и „дълбоката“ мрежа, tor

0
567

Интернет е безкрайна вселена и в него можем да открием какво ли не. THE DEEP WEB и THE DARK WEB   са понятия, които не са много ясни на обикновения потребител. В съзнанието му те винаги се свързват с тъмните сенки на нарушенията и престъпленията в нета. Доколко обаче тази лаическа представа е вярна? Представяме ви увлекателното пътешествие в новите понятия за Мрежата през погледа на експерта от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Анелия Димова и медийния експерт д-р Бисера Занкова, наши автори и колеги.

С настоящия материал бихме искали да ви потопим в „другата“ Интернет реалност и да обясним нейните особености.

Дълбоката мрежа

Дълбоката мрежа (deep web, понякога наричана невидимата мрежа, скритата мрежа, част от World Wide Web) e неиндексирана от търсачките. Не бива да се бърка понятието „дълбока мрежа“ с „тъмна мрежа“. Противоположният термин на дълбоката мрежа е „повърхностната мрежа“, която е достъпна за всеки, който използва Интернет. Компютърният учен Майкъл К. Бергман въвежда термина дълбока мрежа през 2001 г. с цел индексиране на търсене.

В дълбоката мрежа се намират страниците, които не са свързани с останалите – например страници, които са динамично създавани от базите от данни. Дълбоката мрежа включва и страници, достъпът до които е разрешен само за регистрирани потребители. Търсачките използват търсещи роботи (crawlers), които индексират хипервръзките и съдържанието на страниците. Обикновено тези роботи не отправят заявки към базата от данни (с изключение на случаите, указани в отделна хипервръзка на сайта). Поради тази причина огромна част от World Wide Web се оказва „дълбоко“ скрита от търсачките.

Съдържанието на дълбоката мрежа може да бъде локализирано и достъпно чрез директен URL или IP адрес, но може да изисква парола или друг достъп за сигурност, за да преминете през страниците на публичния уебсайт.

Тъмната мрежа

Тъмната мрежа е част от World Wide Web съдържанието, което съществува върху т. нар. надградени мрежи (overlay networks) в Интернет пространството, но изискват специфичен софтуер, системна конфигурация или разрешение за достъп. Тъмната мрежа формира малка част от дълбоката мрежа, която е тази част от уеб пространството, която не е индексирана от търсачките. Тъмните мрежи, включват както малки peer-to-peer мрежи, така и по-големи и известни мрежи като Freenet, I2P , Tor и Riffle , които се управляват от публични организации и физически лица.

Tor (The Onion Router)

По-голямата част от Интернет потребителите, когато имат достъп до уебсайт, използват World Wide Web за прехвърляне на информация от една компютърна мрежа в друга (и обратно). Tor на свой ред увеличава анонимността в мрежата, като използва процес, наречен „луково маршрутизиране“ (от The Onion Router). Вместо да позволява на устройството на потребителя да комуникира директно с компютъра, хостващ уебсайт, Tor шифрова потребителския трафик в множество слоеве на криптиране (именно от „многопластовото“ криптиране произтича луковия псевдоним). След това той изпраща този криптиран пакет през редица междинни компютри, наричани „възли“. Всеки възел е в състояние само да декриптира достатъчно информация, толкова, че да изпрати пакета до следващия възел, като по този начин отлепва един слой криптиране. Процесът на декриптиране се повтаря на всеки възел, докато компютърът, хостващ желания уебсайт, бъде достигнат и съдържанието може да бъде изпратено обратно до първоначалния потребител по същия начин.

Tor може да се използва за достъп до стандартни уебсайтове с по -голяма анонимност, но също така позволява на потребителите да хостват и да имат достъп до уебсайтове, които са невидими за търсачките и не могат да бъдат достъпни чрез стандартен уеб браузър. Тези сайтове, наречени „услуги за лук“ или „скрити услуги“, използват „.onion“ домейн от най-високо ниво (вместо „.com“, „.ca“ или друг домейн от първо ниво). Адреси за достъп до някои скрити услуги могат лесно да бъдат намерени на добре познати уебсайтове и с помощта на търсачки. Други скрити услуги изискват директни връзки от специалисти по киберсигурност или дори участие в подземни онлайн чат стаи или други общности.

Електронна търговия:киберпрестъпления  Дискусиите относно електронната търговия подчертават заплахата, свързана с използването на тъмната мрежа и криптовалутите.

По-голямата част от онлайн търговията се осъществява в така наречената „повърхностна мрежа“ или „видима мрежа“, но много незаконни сделки с наркотици, оръжия, фалшиви продукти и стоки, подлежащи на забрани и ограничения, както и акцизни стоки като цигари и алкохол са се преместили тъмната мрежа. Новите начини за търговия също се отнасят до новите начини на плащане и използването на криптовалути. Известният онлайн черен пазар, наречен Silk Road, беше закрит от ФБР през 2013 г.

През 2019 г. два богати тъмни уеб пазара за електронна търговия/ marketplaces* бяха премахнати при едновременни глобални операции, подкрепяни от Европол: пазарът на Уолстрийт и Silkkitie (известен като Valhalla Marketplace). Данните от пазара на Уолстрийт, вторият по големина в света тъмен уеб пазар, ни представят впечатляваща информация за степента на незаконната търговия: повече от 63 000 оферти за продажби са пуснати на онлайн пазара ,  повече от 1 150 000 акаунта на клиенти и повече от 5 400 регистрирани  продавачи. Потребителите на онлайн пазара са се разплащали с  криптовалутите Bitcoin и Monero.

Защо тъмната мрежа е толкова привлекателна за незаконна търговия и какви предизвикателства поставя за разследването? Потребителите могат да запазят  самоличността си, собствениците на незаконни уебсайтове могат да скрият местоположението си и данните могат да бъдат предавани анонимно. Може би единствената видима/достъпна част е доставката на пакета, която обикновено се извършва по пощата или с експресни доставчици. Следователно това е и най -„уязвимата“ част за престъпниците.

Въпреки че много държави вече са създали специализирани  звена за борба с киберпрестъпността, сега тя е една от най-бързо развиващите се области на престъпността въобще.

Ще завършим нашата разходка из малко известния ни Интернет, връщайки се отново към тъмната мрежа. Като предупреждаваме, че освен всичко друго много киберпрестъпници я използват, за да публикуват или продават открадната лична информация и идентификационни данни или да комуникират с жертвите след атаки срещу ransomware, тъмната мрежа също служи и за законни цели. Например журналисти, граждански активисти и служители на правоприлагащи органи могат да използват тъмната мрежа, за да анонимизират своята онлайн дейност. Освен това организации като Facebook, BBC News и New York Times пуснаха паралелни версии на своите сайтове, предназначени специално за тъмната мрежа, което ги прави достъпни в страни, в които те са активно блокирани или цензурирани.

В този смисъл тъмната мрежа не е нито добра, нито лоша. Тя е просто специфично виртуално пространство, където потребителите на Интернет могат и законно да работят с по-голяма анонимност. За всички възможности обаче, които предоставя нетът, за неговия „възход и падение“, трябва да бъдем добре информирани.

*Пазари (пазари за електронна търговия) Marketplace(s) (e-Commerce marketplaces): Терминът „пазари за електронна търговия“ се отнася до уебсайтове или приложения, използвани от няколко предприятия за търговия с продукти като Booking, eBay, Amazon, Amazon Business, Alibaba, Rakuten и др.). Пазарите за електронна търговия са различни от платформи за електронна търговия. Последните предоставят адаптивни като мащаби, самостоятелно направени онлайн решения за бизнес, който би искал да създаде собствен уебсайт за електронна търговия.

Онлайн пазар (или онлайн пазар за електронна търговия) е вид уебсайт за електронна търговия, където информацията за продукта или услугата се предоставя от множество трети страни. Онлайн пазарите са основният тип многоканална електронна търговия и могат да бъдат начин за рационализиране на производствения процес.

На онлайн пазар потребителските транзакции се обработват от оператора на пазара и след това се доставят и изпълняват от участващите търговци на дребно или търговци на едро. Като цяло, тъй като пазарите обединяват продукти от широк кръг доставчици, изборът обикновено е по-голям и наличността е по-висока, отколкото в онлайн магазините за търговия на дребно, специфични за доставчика. От 2014 г. онлайн пазарите станаха изобилни. Някои онлайн пазари предлагат продукти от общ интерес, които отговарят на почти всички нужди на потребителите, други са специфични и обслужват определен сегмент.

Директива (ЕС) 2019/2161, която  влезе в сила на 7 януари 2020 г . въвежда в правото на защита на потребителите понятието „онлайн място за търговия“( означава услуга, която чрез използване на софтуер, включително уебсайт, част от уебсайт или приложение, управлявани от търговеца или от негово име, позволява на потребителите да сключват договори от разстояние с други търговци или потребители), с което получават дефиниция платформи за електронна търговия като eMAG.bg, OLX.bg, Grabo.bg, Booking.com и др.) Тези платформи предлагат услуга, която събира на едно място различни търговци и позволява на потребителите да сключват договори от разстояние с тях. В такива случаи Директивата изисква към офертата да се посочва дали продуктът или услугата, достъпни за потребителите чрез тази платформа, се предлагат от търговец или от друг потребител. Например, продавачът в OLX.bg може да бъде както търговец, така и друг потребител (физическо лице), за което купувачът трябва да бъде уведомен още в офертата. По този начин, ако стоката или услугата не се предлагат от търговец, купувачът ще е наясно, че няма да може да се ползва от защитата на потребителското право.

Анелия ДИМОВА

Бисера ЗАНКОВА

(По материали от Интернет и ЕК)

Коментари

comments