Френският филм „Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

0
313

На извънредна пресконференция по-рано през деня Жаклин Вагенщайн, инициатор и организатор на фестивала, обяви какви ще са условията и евентуалните компенсации за зрителите при налагане на извънредни мерки по средата на провеждането му..

От  „Плеядата“ от седем подбрани кинопродукции, сред които „Историята на жена ми“, „Три етажа“,  „Денят на флага“,“ Шахматна новела“, „Париж, 13-и район“ в конкурсната програма на кино литературния фестивал „Синелибри“, журито отличи френската кинодрама „Събитието“ ( „Златен лъв“ от Венеция).
Сценаристи: Одри Диван, Марсия Роман
В ролите: Анамария Вартоломей, Луана Байрами, Сандрин Бонер, Луиз Шевилот, Анна Муглалис и др. Адаптация по мемоарната книга на Ани Ерно
(2021 Награда „Златен лъв“ от Международния филмов фестивал във Венеция)

Международното жури на „Синелибри“ в състав Гийом Логран президент,  Бурхан Курбани, Каролин Бонгран, Петър Вълчанов (Кристина Грозева не присъства на пресконференцията) се срещнаха с журналисти в сградата на БТА по-рано през деня.

Във връзка с  извънредните противоепидемични мерки, които се случват по средата на Фестивала, Жаклин Вагенщайн обяви какви компенсации са предвидени за публиката, която вече е закупила своите билети.

„Тази пресконференция е премиера за фестивала, досега не сме давали пресконференция по средата на фестивала, идеята беше да можем да срещнем международното жури с повече хора, и да обявим голямата награда, с молба да не се разгласява до 19часа днес (21-ви окт.)  И понеже това, което вълнува българската публика са новите противоепидемични мерки, бихме искали да заявим нашата готовност да работим според изискванията, въпреки че изразяваме нашето несъгласие за начина, по който това се случва, за липсата на предупреждение, за липсата на стратегия. На нас ни се налага да реорганизираме един фестивал, който е огромен, за сведение само в София имаме над 300 прожекции до този момен, минали са 19 дена от фестивала, остават още десет, а паралелно в още 7 града се случва фестивала, и тази огромна организация има нужда от по-ранно известяване и повече стратегия при налагането на подобни мерки.
Въпреки всичко ние сме предприели нужното, за да спазим всички предписания, както и да не остане нито един зрител недоволен. В случай че хората не притежават нито един от зелените сертификати а вече са си закупили билети, тъй като билетите са в обръщение от повече от 2 месеца, имат много възможности, които предлагаме като обезщетение. Осен връщане на билета, предлагаме на зрителите книги на стойности по-високи от закупения билет предлагаме замяна на прожекциите след края на мерките, предлагаме онлайн прожекции на Neterra TV+ както и акредитация за 20-22 за всички филми.“

 

 

 

Френската писателка и киносценаристка Каролин Бонгран („Влюбеният Айфел“)

Журито на Синелибри 2021 отличава филма „Събитието“ (реж. Одри Диван) Журито дава висока оценка на самата адаптация като мост между интимния мемоарен текст и екранната му версия. Мотивите за решението се коренят в кинематографичните достойнства на филма, а не в политическия му прочит, въпреки това журито смята, че „Събитието“ трябва да отключи дискусия по засегнатите теми, а не да затвори дискусията след финалните надписи.   Смята Жаклин Вагенщайн

Коментари

comments