Битката за бъдещето на видеоигрите

0
135

През август 2020 г. Epic Games заведе дело срещу Apple, оспорвайки някои от нейните практики и политики, свързани с iOS App Store. Едно от твърденията е, че правилата на Apple на практика означават, че той действа като „незаконен монополист“. Мнението на Epic е, че изискването на Apple всички приложения да използват инструмента за закупуване на App Store и таксуването им с 30% комисионна, е монополно.

Спорът започна, когато Epic актуализира  своето приложение Fortnite за iOS и android, като даде възможност на потребителите да купуват с V-долари (виртуална валута на Fortnite) директно от Epic, позволявайки на клиентите да заобикалят App Store за потребители на iOS и GooglePlay за потребители на Android. Реакцията на Apple беше да премахне Fortnite от App Store и Google предприе подобни действия в GooglePlay Store. Освен дело срещу Apple Epic заведе и дело срещу Google, но този случай все още не е разгледан.

Epic заяви, че иска да направи своя собствена витрина, но това е забранена от правилата на Apple. Освен това той твърдеше, че е задължен да начислява повече на клиентите си за V-доларите поради големите такси за транзакции на Apple чрез App Store. Това е дългогодишен проблем на създателите на игри срещу Apple и Epic смята, че решение в негова полза би позволило и за други създатели  да отворят свои собствени витрини.

В  решението от септември 2021 г. е отразено, че разпоредбите на Apple за забрана за търсене на по-евтини възможности всъщност крият критична информация от потребителите и незаконно задушават избора им. Според издаденота съдебна заповед срещу Apple на практика създателите на игри ще могат да предоставят връзки и информация в своите приложения, насочвайки потребителите към алтернативни механизми за плащане спрямо покупките в Apple приложението. Въпреки това, като част от същото решение, съдията  заключава, че „като се има предвид съдебния протокол, съдът в крайна сметка не може да заключи, че Apple е монополист нито съгласно федералните, нито според държавните антитръстови закони“ и „успехът не е незаконен“. Epic също трябва да плати на Apple дължимите обезщетения в размер на 6 милиона щатски долара. Apple приветства решението като „огромна победа“, отстоявайки, че то не третира въпроси на конкуренцията.

Въпреки че в този спор няма явен победител, коментаторите са на мнение, че по същество той променя пейзажа за плащанията за приложения, използвани на устройствата на Apple. Известно е, че Apple прилага строги политики и правила за използване на своята платформа, като част от аргументите му са относно нивото на сигурност, което може да си позволи да поддържа чрез App Store. Тъй като създателите на приложения могат да предложат други механизми за плащане занапред, изглежда възможно нивото на сигурност вече да не може да бъде гарантирано. Приходите на Apple от App Store също вероятно ще бъдат засегнати, въпреки че ще бъде интересно да се види дали той ще вкара в действие други такси, за да компенсира загубите.

От юридическа гледна точка решението също така се смята за потенциален катализатор на бъдещи антимонополни искове срещу големите технологични компании, чието регулиране тепърва ще се засилва все повече. Ще се търсят всякакви аргументи за злоупотреба с монополно положение. А делото Epic срещу Google очевидно е един от казусите, който ще трябва да се следи.

Що се отнася до непосредствените ходове в Epic срещу Apple и двете страни са обжалвали съдебното решение – Apple иска отмяна на съдебната заповед, което ще отложи промените  в правилата на App Store, докато не бъде взето окончателно решение, а Epic с надеждата да убеди апелативния съд, че Apple действа като монополист. Паралелно компаниите продължават битката в Twitter.

Линк https://techcrunch.com/2021/10/11/apple-appeals-the-epic-games-ruling-and-asks-to-put-ordered-app-store-changes-on-hold/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAMaaPRDn7dBLzJXvvaXY41XUSbomPEiUlpuoa6TZDG6yzvWfqbGe29XVoqk9A67DVhs2_lJJ0eGlWQ05N-8F8_3iRyMia2t6NHFsZI17v6ZBtfdBqUOKqRwuNkKTjMEM3T8ES8kUKWcaDp5KttxxnhnE9rUSSOz0XGRliAY5uA1X

https://www.bangkokpost.com/business/2180159/apple-dodges-monopoly-label-for-now

 

 

Коментари

comments