Социалните медии увеличават депресиите сред подрастващите

0
205

Платформите за социални медии активно обмислят какви мерки могат да предприемат, за да смекчат негативното влияние на социалните мрежи върху младите хора. Въпросът е реален, а проблемът продължава във времето – доклад на Education Policy Institute и The Prince’s Trust установи, че психичното здраве на младежите значително се уврежда от непрекъснатата онлайн комуникация. Най-застрашени са момичетата. Повечето от тях изпитват чувство на депресия и безнадеждност, се казва в проучването. Разбира се, тези въпроси не се ограничават само до тийнейджъри, но при тях те са може би най-остри, като се има предвид интензивното им общуване в социалните медии, както  и факта, че не си спомнят (и вероятно не могат дори да си представят) живота преди съществуването на Фейсбук и Туитър.

Притеснително е, че едно от всеки седем момичета е недоволно от личния си външен вид в края на основното училище, възприятие, което се увеличава до едно на всеки три момичета до 14-годишна възраст. Благосъстоянието и на двата пола е спаднало по време на юношеството, като момичетата са изпитали по-голям спад, се казва в доклада, като същевременно се признава, че като цяло самочувствието и благосъстоянието на момичетата се стабилизират, когато те навлязат  в 18 – 19-те си години , докато при момчетата продължават да спадат.

Друга тревожна тенденция е, че броят на младите хора с вероятни психични заболявания се е увеличил до един на всеки шест, спрямо един на всеки девет през 2017 г. Разбира се, социалните медии не са единственствената причина за задълбочаващите се проблеми.  Докладът на Education Policy Institute също установи, че фактори като пандемията, семейните доходи, и лошото здраве на майката допринасят за психическото състояние на младите хора.

Тормозът в детството има силни и трайни ефекти върху психическото и емоционалното здраве както на момчетата, така и на момичетата през тийнейджърските им години. Честите спорове с родители са свързани с по-ниско благосъстояние на 17-годишна възраст, докато на 14-годишна възраст са свързани както с по-лошо благосъстояние, така и с увеличаване на депресивните симптоми. Поставянето в последния поток в началното училище е свързано с по-ниско самочувствие за момчетата по-късно на 14-годишна възраст, което подкрепя съществуващите доказателства за стигматизиращия ефект от разделянето на децата в потоци. През всички възрасти на юношеството момичетата, които се чувстват несигурни в квартала си, са изложени на повишен риск от влошаване на благосъстоянието им и депресии.

Честите физически упражнения играят положителна роля за качеството на живот и самочувствието на младите хора и за ограничаване на депресивните състояния особено при момчетата на 14-годишна възраст. Но участието в различни дейности и спорт намалява значително при затварянето на училищата и ограничителните мерки срещу пандемията, което съответно се отразява  неблагоприятно върху психиката на младите.

В отговор на тези усложнения в живота на хората  сайтовете на социалните медии обмислят как и до каква степен могат да облекчат трудностите. Например TikTok обяви набор от функции, които да помогнат на потребителите, борещи се с проблеми в психичното им здраве и с мисли за самоубийство. Функциите включват ръководства за осигуряване на благосъстоянието и подкрепа за хора, които се стремят да преодолеят  хранителни разстройства. Потребителите, които търсят термини като „самоубийство“, също ще бъдат насочвани към ресурси, където могат да получат подкрепа.

Говорител на TikTok заяви: „Ние се грижим за нашата общност и винаги търсим нови начини, чрез които можем да поддържаме нейния добър живот. Ето защо предприемаме допълнителни стъпки, за да улесним хората да намират материали и съвети в TikTok, когато имат нужда. “

Линк https://www.princes-trust.org.uk/about-the-trust/news-views/princes-trust-education-policy-institute-report

 

 

Коментари

comments