Войната срещу ботовете – YouTube свали Groovy

0
282

Последната новина в света на изкуствения интелект и медийната индустрия е, че YouTube издаде заповед за прекратяване и отказ срещу създателя на широко известния музикален бот Groovy. Създателят на Groovy Ник Амерлан Nik Ammerlaan веднага се съгласи да премахне бота, считано от 30 август 2021 г., заявявайки, че е очаквал това да се случи в някакъв етап. Groovy не е единственият музикален бот на Discord и ще бъде интересно да се види дали това не е началото на по-мащабна акция на Google срещу музикалните ботове.

Groovy беше ефективен инструмент за добавяне на фонови мелодии към стая за чат и работеше, като извличаше аудио директно от видеоклипове в YouTube, присъединяваше се към гласови повиквания или пускаше музика, поставена на изчакване от потребители. Той беше смешен и популярен едновременно и според съобщенията е инсталиран на над 16 милиона сървъра. Но изглежда, че Google не е бил толкова обсебен от бота, тъй като говорител на компанията заяви пред уебсайта „The ​​Verge“, че Groovy е нарушил условията на YouTube за „промяна на услугата и използването й за комерсиални цели“.

От дълго време потребителите на популярното комуникационно приложение Discord можеха да канят ботове на трети страни в своите „сървъри“. Ботовете се програмират, като често се използва API, и са добре дошли за автоматизиране на различни задачи. Например някои позволяват на потребителите да въвеждат команди в текстов канал, за да разберат конкретна информация, извлечена от външни източници (въвеждането на „! Playtime“ може да ви каже колко време сте прекарали в дадена игра), други могат автоматично да изтеглят актуализации на новини в текстови канали (като RSS емисия). Най-общо ботовете се използват за подобряване на полезността и функционалността на сървърите на Discord. След като бъде внедрен в сървър, потребителят кани музикален бот в определен гласов канал и въвежда проста команда с връзка към песен, която кара бота да възпроизвежда музика на фона на този гласов канал. Музиката може да бъде извлечена от различни източници: понякога Soundcloud, понякога Spotify, понякога … YouTube.

Както обясняват юристите от адвокатската фирма  Bristows, Google е разбрал за тази дейност и е изпратил писмото поради нарушение на Общите условия на YouTube. Става ясно, че Groovy използва YouTube предимно за поточно предаване на аудио съдържание и предлага първокласна платена абонаментна услуга на милиони потребители. Проблемът е обаче, че ботът не изисква от потребителите да гледат или да слушат реклами, което обикновено е условие за ползването на видеоклипове с музика в YouTube.

Затварянето на Groovy Bot идва само седмици, след като няколко сайтове за изтегляне на видеоклипове в YouTube изчезнаха на случаен принцип. Премахването на този бот също така оставя огромна дупка в предлагането на ботове на Discord. The Verge обаче разговаря с представител на Discord, който заяви, че те „приемат сериозно правата на другите и ще изискват от създателите за Discord, да направят същото … Ако бот, работещ за Discord, нарушава правата на трета страна, тя или Discord може да предприемат съответни действия.“

Линкове https://www.pcgamer.com/au/google-has-killed-discords-best-music-bot/

https://www.theverge.com/

 

Коментари

comments