Чешкият Seznam иска от Google 400 млн. евр

0
418
Close up of man typing on laptop computer with glowing technology effect

Seznam, най -големият чешки уеб портал и търсачка, увеличи искането си за обезщетение срещу Google с един милиард, стигайки общо до повече от 10 милиарда чешки крони (около 400 милиона евро). Информацията е на Global Advertising Lawyers Alliance (GALA). Според Seznam Google злоупотребява с господстващото си положение на пазара за лицензирани операционни системи и приложения за интелигентни мобилни устройства, използващи платформата Android. Искът за обезщетение е част от дело, което Seznam подготвя срещу Google. Претендираната от компанията сума е изчислена от чуждестранни икономически експерти за периода от 2011 до 2018 година.

Seznam претендира, че когато разпространява своите приложения, той се сблъсква със сложна система от бариери, които Google е създал чрез установяване на бизнес сътрудничество със световните производители на устройства и операционната система Android. Поради тези препятствия Seznam не можа да влезе на пазара, което води и до нарушаване на законодателството на ЕС.

През 2018 г. приблизително 135 компании и 30 професионални асоциации са се оплакали пред Европейската комисия от Google и предпочитанията им към техните собствени услуги. Европейската комисия постанови, че поведението на Google нарушава правилата на Съюза в областта на конкуренцията и в резултат на това Google излезе с екранната програма Choice, която позволява на потребителите да избират приложения, които желаят да инсталират на своите устройства, и също така измени договорите си с производителите на устройства.

Според Seznam обаче Google не е спрял да злоупотребява с господстващото си положение. Въведените промени не отварят достатъчно пазара, което беше посочено и от други  алтернативни доставчици на търсачки, работещи в ЕС. Seznam твърди, че 80 % от всички потребители с Android не могат да изберат своята Итернет търсачка. Google обаче отрича това твърдение.

Аргументите  на Seznam са, че би било правилно системата за търгове да бъде премахната, тъй като е неприемливо Google като доминиращ играч да изисква плащания от своите конкуренти само за да може да се конкурират открито с Google на пазара на търсачки. За съжаление, развитието през 2020 г. показва (по мнението на Seznam), че допълнителните разпоредби, въведени за коригиране на пазара, нямат желания ефект, поне не при сегашната му настройка. Новото предложение за екран Choice има технически недостатъци и също така е важно да се каже, че всички текущи промени ще бъдат отразени само на новите устройства с Android, пуснати от септември 2021 г. Делото ще се развива в следващите месеци и може би години.

Линк https://blog.seznam.cz/2020/12/seznam-cz-pozaduje-od-spolecnosti-google-nahradu-skody-v-hodnote-vice-nez-devet-miliard-korun/

Коментари

comments