„Колибри“ празнува „Книги по ноти“ за да докаже, че „Любовта трае 30+“

0
474

Макар и със закъснение, издателство Колибри ще празнува своя юбилей и то с размах и въображение, предлагайки истинска празнична фиеста за всички любители на доброто четиво. „Книги по ноти“, е мотото на празненството.  За идеята, заложена в него, за връзките и взаимодействията между книгите и музиката, както и за несекващата енергия и любов  на издателите, благодарение на които продължават да ни радват с прекрасни четива, ще ни разкаже Кремена Димитрова, директор Мениджмънт и комуникации на издателството.

Кремена Димитрова:
-Самото заглавие, което гласи: „Книги по ноти“, подсказва, че очевидно е намесена този път музиката. Ние се опитваме от известен брой години насам да доказваме и показваме  как литературата живее в другите изкуства, как захранва с вдъхновение, с образи и  теми  другите изкуства. Твърде успешно го направихме  с кино-литературния фестивал Синелибри, който вече има своето седмо издание, опитахме се да го направим чрез фотографията с една фотографска изложба,   за 25-годишнината на издателството. Показахме  и как литературата живее в театъра, макар че това не е и нужно, защото всеки ден го виждаме,  добрата драматургия е добра литература, а  напоследък има и тенденции да се прави много литературен театър, тоест литературни произведения да се драматизират за театрална сцена. И ето, дойде ред на музиката. Решихме да покажем как музиката си взаимодейства с литературата. Най-простата схема е да си представим как една чудесна песен не би била такава, без хубавия си текст. Помним някои песни заради мелодията, но помним други песни  заради прекрасните им текстове. Текстове, съживени от музиката. Такива примери има много и в нашата, и в световната литература. И най-фрапиращото доказателство за такова успешно сътрудничество,  доказателство, че текстовете за песни са също литература,  е Нобеловата награда на Боб Дилън.
Хванахме се за това като мотив и решихме, че това, което бихме искали да направим е нещо, което трябва да забавлява хората, защото е лято,  както се пее в песента Summer time, the life is easy и решихме, че един един двудневен фестивал, един литературно-музикален спектакъл, един хепънинг би зарадвал много хората, а и самите нас. Защото ние обичаме да се забавляваме и да правим нещата така, че и на нас да ни се харесват. Ако на нас ни харесват, значи, че ще харесват и на другите хора.
Започнахме да мислим какви неща да организираме на открито така, че да демонстрираме връзката на литературата с музиката и измислихме следното.
Ще направим един базар с аксесоари, които са свързани с четенето и музиката, ще има цитати от литературни произведения, които ще оживет върху тениски, торбички, значки, чаши, дори чорапи.

Нашите партньори от Дюкян Меломан ще продават винтидж плочи, в които виждат най-доброто от брака между литературата и музиката. Ще има бижута, които дамите си слагат когато отиват на премиера, ще има играчки,  които децата да си купят, защото са гледали героя  в театралното представление и той им е станал много близък, ще има всякакви такива неща, които хората ще отнесат като спомен от това тържество.

Освен базара ще има и много музика, която ще звучи на живо, пак чрез партньорите ни от Дюкян Меломан и чрез  другия ни партньор Арт Ленд, който е подготвил един детски спектакъл, „Магазинче за ноти“. Спектакълът е по сценарий на Здрава Каменова, в него ще чуем музиката на Димо от PIF. Това е може би едно от последните произведения, което е с негова музика. След този спектакъл ще чуем друга негова музика, създадена за театрални представления, която досега не е  пускана никъде. Така че ще имаме известна доза ексклузивност чрез това и ще се опитаме по някакъв начин отново да си припомним за Димо, защото той остави следа не само в музиката, той написа прекрасни текстове за песни, които и сега си тананикаме и припяваме.

Двете вечери сме подготвили два пърформанса. В събота на 21-и август ще направим така нареченото верижно четене. Поканихме всички налични наши автори, които сме издавали през годините да прочетат откъс от свое произведение. Дали сме им свободата да изберат текста. Някои от тях ще прочетат откъси от новите си книги, които предстои да излязат с логото на Колибри. Авторите ще имат възможност да се срещнат с публиката,  да раздадат автографи. Ние ще продаваме книгите с много голяма отстъпка, като жест към всички наши гости.
Идеята е да скъсим дистанцията между читателя и писателя и да направим една такава среща, която да е топла, уютна, която да зареди с вдъхновение както читателите, така и авторите.

Кулминацията ще бъде на 22-и вечерта, когато ще  представим спектакъла „Книги по ноти“ по наш сценарии, който написахме благодарение на Бебеде, Капоти, Алиенде, Мураками и Нотомб –петима от най-разпознаваемите автори на Колибри от нашето портфолио,  от  нашата визитна картичка. Това са авторите, чиято всяка нова книга веднага издаваме и авторите, с които нашите читатели ни свързват.
Извадихме цитати от техни произведения, които са свързани основно с теми, залегнали в литературата въобще. Това са музиката, разбира се любовта, сексът, отношенията между мъжете и жените, шампанското, промяната…  И чрез тези цитати те водят един индиректен диалог. Разбира се тук се включва веднага и музиката, която винаги има какво да каже по тези теми. Ще има музика на живо, която се изпълнява от един бенд, специално сформиран за случая. Така че ще онагледим и чрез литературата и чрез музиката важните неща за които си струва да се ише и да се пее.
Петима прекрасни и любими актьори ще се превъплътят в ролите на тези писатели, това са  Филип Аврамов, Петър Антонов, Петко Венелинов, Августина- Калина Петкова и Бойка Велкова. Няма да ви кажа кой кой ще е, за да можете да се изненадата. Режисьор на спектакъла е Димитър Стефанов, това е режисьорът на едно представление „Живак“, което почти 10 години шества по сцените с голям успех.
Заредени сме с много ентусиазъм, с добра енергия и с желание да празнуваме литературата и музиката. Без Да   се тюхкаме, че корона вирусът ни е поставил в една по-сложна ситуация, в която трябва да работим, ние се опитваме да се адаптираме към тази ситуация и спрямо възможностите и енергията с която разполагаме, както и лятната сцена, предоставена ни от Софийска община, да направим един празник, който да е за всички.
Явно въображението ви е захранвано с много любов към книгите и хората, които обичат книгите.

Ние всичко правим с много любов. Затова сме кръстили този юбилей, понеже той е 31 години вече, „Любовта трае 30 + години“. Това е намигване към заглавието на Фредерик Бегбеде  „Любовта трае три години“, ние искаме да покажем, че любовта към книгите е за цял живот.

 

-През тези 31 години обаче не винаги животът на  Колибри   е бил  „по ноти“.    Какво от опита натрупан през тези години е подхранвало любовта и  неугасващата енергия да се върви напред?

-Всеки, които има малко повече познания по музика знае, че има и минорни времена и ладове, има периоди на затишие, има периоди на анданте, престо и т.н. Едно издателство е жив организъм. То се променя, както се променя обществото ни, както се променя всичко около нас. Ето вижте, дойде Ковид кризата и на нас ни се наложи първо да водим битка за ДДС-то  която,  да чукнем на дърво, сме на път ада спечелим. За тези, които не знаят, да кажа, че ние успяхме да свалим ДДС-то от 20% на 9%, което ни дава възможност да сме малко по-свободни в калкулирането на книгата и в крайната цена, и в търговията с нея. Друго, което ни научи кризата е, как да бъдем по-силни в онлайн продажбите, защото хората започнаха повече да пазаруват по интернет. Кризата ни научи как да ценим срещите си на живо, как да ги организираме така, че те да бъдат хем безопасни за всички, хем да са вдъхновяващи. Научихме се през годините да бъдем гъвкави, да отговаряме на търсенията на читателите и в същото време да можем по някакъв начин да възпитаваме вкус. Не случайно издателство Колибри се асоциира с висок критерий в избора си на заглавия. Нашето портфолио е такова, че ни прави конкурентно на големите  авторитетни чужди издателства. Когато ние кандидатстваме например за правата на някоя нова книга или някой много нашумял автор  печелим, благодарение на  авторитета, който сме успели да изградим в течение на тези трийсет години. А всички тези автори, които споменах и чийто списък мога да продължа много, световно известни автори с големи награди  Нобел, Пулицър, Букър, всички тези автори и техните агенции ни се доверяват  като на издателство, което да ги представлява в България, точно заради този опит, който сме натрупали през годините.
И още нещо, което смятам, че е много важно, ние се опитваме да бъдем в крак с времето, да живеем в 21-и век, въпреки че издателството е създадено на ръба на една гранична година, 89-а,   когато  всичко се променяше с  голяма скорост, но днес сме в 21-и век и сме в крак с новите технологии и затова сме едни от водещите в продажбата на електронни книги. Голяма част от нашите заглавия съществуват и като аудио книги в платформата на  нашия партньор  Storytel Опитваме се  да използваме всички възможни носители, на които книгата може да бъде четена, слушана, възприемана. Имаме един нов проект, който мисля, че е още рано да оповестим, той е свързан с новите технологии и ще бъде нещо, което досега в България не е правено, но ще запазя изненадата в тайна, защото ние винаги пазим по нещо интересно в  ръкава си.

 

Коментари

comments