СМЪРТТА НА  WINDOWS 10, ОЧАКВАЙТЕ WINDOWS 11

0
512

Microsoft обяви нова версия на една от най-популярните си операционни системи.

Няма изненада в названието на новата версия на операционната система – тя беше наречена Windows 11. Операционната система е с нов дизайн на интерфейса. Променено е менюто „Старт“, което вече е  в центъра на лентата на задачите. Иконите на приложенията също са разположени в центъра на екрана. Преработени са иконите на вградените приложения и услуги.

Прозорците на програмата имат заоблени ъгли и се намират на известно разстояние от лентата на задачите. В представения Windows се има приспособления за информиране и бърз достъп до различни услуги, които могат да бъдат поставени на работния плот. Прозорците на приложенията могат да се сглобяват и подреждат не само ръчно, но и с помощта на бързи команди. Новост е  разширената поддръжка за два или повече монитора. Променена е и анимацията при отваряне и затваряне на прозорците, също повечето звукови сигнали на системата.

Потребителите вероятно ще оценят  високо една от новите  функции на системата. Тя ще запомня местоположението на програмните прозорци на различни монитори. Потребителите на операционни системи на Microsoft многократно са искали компанията чрез услугата Feedback Hub да добави функция за оптимизация, когато два или повече монитора са свързани към компютър. В новата версия на операционната система програмните прозорци ще могат да се подредят в определена последователност, която системата ще запомни. След изключване и включване на компютъра, местоположението на прозорците на мониторите ще бъде възстановено.

Новата опция предполага и фина настройка на прозорците. Чрез щракване с десния бутон на мишката върху превключвателя „увеличаване на прозореца на цял екран“,  потребителят ще може да избере точно как ще бъде позиционирано едно или друго приложение на екрана, ще бъде възможно да се поставят прозорците един до друг, да се  разделят хоризонтално или да се показват  прозорци на четири различни програми на един екран. Това ще подобри ефективността на работа с програмата, особено когато искате да управлявате прозорци при работа с множество програми. Интересна е и друга новина – в документа за поддръжка на Windows 10, в уебсайта на компанията  се отбелязва , че тя  приключва на 14 октомври 2025 г. Това е датата на смъртта на сега действащата последна версия на операционната  система на Windows.

Това съобщение е прецедент,  тъй като досега Microsoft не е посочвал докога ще поддържа определена версия  на операционните си системи преди пускането на ново поколение от тях. Поддръжката на Windows 10 започна на 29 юли 2015 г. Времетраенето на използването й  съвпада с десетгодишния цикъл на обновяване, който се прилагаше досега и за предишни операционни системи на Microsoft.

Коментари

comments