Широки мерки срещу Amazon, Apple, Facebook и Google в САЩ

0
299

В началото на юни 2021 г. американските законодатели представиха широкообхватна програма за защита на конкуренцията, целяща да овладее господстващото положение на гиганти като Amazon, Apple, Facebook и Google, като внесоха пет законопроекта,подкрепяни от двете основни партии. Пакетът представя най-значимите промени в антитръстовите закони от десетилетия. Те са резултат от продължилото повече от година разследване на конкуренцията на цифровия пазар и са насочени към онова, което конгресмените  наричат ​​“нерегламентирана власт, притежавана от Big Tech“. Огромната пазарна мощ на изброените компании, които заедно представляват над 6 трилиона щатски долара пазарна стойност, обърка основните принципи, които ръководеха конкурентното законодателство в САЩ за едно цяло поколение.

„Законопроектите ще поставят правителството в позиция да отговаря за организацията на индустрията“, заяви Матю Шруерс, президент на техническата търговска група Computer & Communications Industry Association. „Те пренебрегват принципите, които са управлявали американската пазарна икономика и ще спрат успешните технологични компании да предоставят на потребителите продукти и услуги, които подобряват живота им.“

В друго изявление Кен Бък, републиканец от Колорадо, изказа предположението, че мнението на представителите на бизнеса няма да срещне симпатии във Вашингтон. „Big Tech злоупотребява с господството си на пазара, за да смаже конкурентите, да цензурира свободната реч и да контролира как виждаме и разбираме света“, каза Бък. „Да не правиш нищо не е опция, трябва да действаме сега.“

Друго действие, което се вписва в същата програма е, завеждането на дело от главния прокурор на щата Охайо, Дейв Йост, срещу Google LLC („Google“) с искане за декларация, която да квалифицира търсачката на технологичния гигант като общ превозвач и / или обществена услуга съгласно общото право на Охайо. Подобен акт би наложил по-строги задължения на компанията да осигури на конкурентите равен достъп до своята инфраструктура за търсачки и до подобрени функции за търсене.

В жалбата се твърди, че Google демонстрира дискриминационно и антиконкурентно поведение, отнасящо се до обикновени превозвачи и комунални услуги, когато приоритизира  и подчертава продуктите или услугите на Google на страницата си с резултати от търсенето с подобрени функции, недостъпни за конкурентите. Освен това в жалбата се твърди, че Google трябва да бъде характеризиран като общ превозвач и / или обществена услуга съгласно общото право, тъй като нейните услуги за търсене са всеобщо достъпни и доминиращото й положение онлайн правят методитей  на работа тема от обществено значение.

В допълнение към правната декларация, в жалбата също така се иска издаването на забранителна заповед Google да се самопреференцира в Охайо и изискване за компанията да предложи на конкурентите достъп до подобрените функции за търсене, които тя използва за собствениете си бизнеси.

https://www.cnet.com/news/amazon-apple-google-facebook-targeted-by-new-pack-of-antitrust-bills/

https://www.nbcnews.com/news/us-news/ohio-sues-google-claims-tech-giant-should-be-regulated-public-n1269986

 

 

Коментари

comments