Франция се намесва решително в ограничаването на Big Tech в Европа

0
277

Френското правителство е заявило намеренията си да подобри правилата на ЕС като засили контрола над големите компании, а това би означавало да отнеме властта на Дъблин и Люксембург, двете столици, които досега бяха отговорни за тяхното прилагане

Според POLITICO, Париж планира да преработи законопроекта за модериране на съдържание в ЕС, така че да не се налага да се разчита на регулаторите на други държави и ако е необходимо, да се налагат наказания на големите платформи. Париж не иска да бъде „изцяло зависим от отзивчивостта или от готовността регулаторът в страната по произход да придвижи бързо казуса“, е заявил служител от френското Министерство на икономиката пред репортери.

В Закона за цифровите услуги Европейската комисия запазва разпоредба на ЕС, известна като „принцип на страната по произход“, която гласи, че компаниите се регулират от органа на държавата, където са законно установени , а това означава или Люксембург, или Ирландия.

Париж е заявил, че не иска да променя  принципа, а да подкрепи местните регулатори заедно с водещите. Това означава да се позволи например на местните регулатори да налагат временни мерки в случай на извънредна ситуация. Френското правителство иска от водещите регулатори да се изисква да споделят данни с други органи, както и възможност за преразпределяне на дела „по взаимно съгласие“. На практика планът за преразпределяне би означавал, че националните власти – например френските – ще попитат своите ирландски колеги дали планират да разследват всяко съмнение за нарушение във Франция, извършено от голяма платформа като Google, Facebook или Twitter (всички те са законно установени в Ирландия) – и сами ще започнат разследване, ако Ирландия не отговори в рамките на три седмици. Мрежата от представители на страните от ЕС – така наречените координатори на цифрови услуги – трябва да уреждат разногласията между националните органи, ако някой смята, че не са предприети действия или резултатите от извършените разследвания са незадоволителни.

Когато има вероятност да настъпи „сериозна вреда“, Франция настоява местните органи да могат да налагат временни мерки на онлайн платформите, както и да искат координаторите на цифровите услуги  да вземат„спешно обвързващо решение“ в рамките на две седмици.

Според експерти, Франция не е за регулиране на съдържанието въз основа на принципа на страната по местоназначение, но би искала да има ефективност.

В допълнение към овластяването на собствения си регулатор с контрола над Big Tech, Франция също се стреми да наложи по-строги правила от това, което Комисията вече е предложила, особено тези, които се отнасят до онлайн пазарите като Amazon и eBay. Понастоящем Законът за цифровите услуги изисква онлайн пазарите да събират информация за продавача, известна още като задължение да „се познава вашия бизнес-клиент“.

Наред с работата си относно модерирането на съдържание, френското правителство подготвя и множество поправки към Закона за цифровите пазари. Целта на този законопроект е да се ограничи пазарната мощ на най-големите компании, които се определят като gatekeepers (вратари, пазачи) и да се гарантира прилагането на специфични правила към тях, за да се гарантира лоялната конкуренция.

Френският план е насочен и към  разширяване на обхвата на законопроекта, за да  се включат уеб браузъри (например Chrome на Google и Safari на Apple) и гласови асистенти (Siri на Apple и Alexa на Amazon). Той също така иска да гарантира, че практиката на самопреференциране, когато дадена компания предпочита своя продукт пред тези на конкурентите си, се отнася и за магазините за приложения.

Планът вероятно ще получи подкрепа от Берлин, който споделя подобни опасения относно уеб браузърите и гласовите асистенти. В документ, подписан от Германия и от Холандия, Франция призовава Законът за цифровите пазари да може да изисква регулаторите да оценяват всички сливания и придобивания от gatekeepers. Трите държави също така искат законопроектът да определи дали дадена компания може да се квалифицира като gatekeeper, ако предлага „екосистема от услуги“.

Париж би желал както бизнесът, така и потребителите да могат да предупреждават Комисията за потенциални нарушения, за да се помогне при прилагането на закона. За тази цел се предлага процедура, наречена „механизъм за докладване“, който би улеснил бързата комуникация. За разлика от усилията си, които концентрира върху Закона за цифровите услуги, Франция заявява, че би била доволна да остави прилагането на принципите за конкуренцията на цифровите пазари на някой друг, стига страните от ЕС да могат да поискат пазарни проучвания. Съгласно своята компетентност Комисията е до голяма степен отговорна за осигуряването на лоялна конкуренция между държавите членки.

Линк https://www.politico.eu/article/france-ireland-luxembourg-big-tech-regulation-apple-amazon-facebook-google-digital-services-act-digital-markets/

Коментари

comments