Китай с мащабни мерки срещу монопола на Интернет компаниите

0
414

През последните седмици китайските власти предприеха впечатляващи с мащаба си опити да се справят с конкуренцията и с други регулативни проблеми в цифровото пространство, включително като наложиха рекордна глоба от над 2,5 милиарда щатски долара на китайския гигант за електронна търговия Alibaba за нарушаване на анти-монополното право в Китай. За първи път бе публикувано „писмо с административни насоки“, което придружава глобата, като Alibaba беше задължена да потвърди, че дейността й ще бъде в съответствие с указанията през следващите три години. Два дни по-късно Ant Group, водещият доставчик на финтех услуги в Китай, бе помолен от китайските финансови регулатори, включително и от Китайската народна банка, да коригира множество проблеми, отнасящи се до нелоялна конкуренция в бизнеса с цифрови разплащания. SAMR (Държавната администрация за регулиране на пазара, която е правителственият орган на Китайската народна република за регулиране на области като пазарна конкуренция, монополи, интелектуална собственост и безопасност от наркотици ) проведе среща с 34 от най-големите китайски Интернет компании, включително Tencent, Baidu и Meituan, призовавайки ги да коригират всички антиконкурентни и проблемни практики в рамките на един месец и публично да поемат задължението за спазване на закона. SAMR поиска всяка от тези  компании да публикуват своите ангажименти за съответствие на уебсайта на SAMR в рамките на една седмица от срещата. Въпреки че не са идентични по същество, компаниите се ангажираха да спазват законодателството в областта на конкуренцията, защитата на правата на потребителите и поверителността на данните, и да подобряват услугите, свързани с техния индивидуален бизнес.

SAMR и други държавни органи все по-често възприемат цялостен подход към по-широките въпроси, свързани с цифровата икономика на Китай. Докато регулативните дейности, описани по-горе, се отнасят само до местните Интернет компании, всяка национална или чуждестранна компания, работеща в цифровото пространство на страната, трябва да се подготви за засиления контрол, като вземе предвид фокусирането върху този сектор.

Мерките, на които станахме свидетели напоследък, бележат крайъгълен камък в регулирането на технологичните компании в Китай, както по отношение на рекордната  имуществена санкция, така и относно обхвата на цялата регулативна програма. Те отразяват призива за прилагане на „засилени антимонополни действия“ от страна на висшето ръководство на Китай, издигнат още през декември 2020 г. и в общи линии са в съответствие с глобалната  тенденция да се гледа с повишено внимание на цифровия сектор. За бизнеса в този сектор конкуренцията и въпросите на регулирането  трябва да продължат да бъдат на първо място в дневния ред, както в Китай, така и в световен мащаб.

Линк https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-11/china-s-record-alibaba-fine-shows-big-tech-can-t-fight-back

 

Коментари

comments