„ЕЛЕКТРА“ НА РИХАРД ЩРАУС В ОПЕРАТА-ПРЕОБРАЖЕНИЯТА НА МИТА

0
823

На 12, 14 март и 16 април иматe възможност отново да се насладите на новаторската творба на Рихард Щраус – операта „Електра“.

„Електра“ е поредната изключително сложна творческа задача, пред която се изправя трупата на първия оперен театър в България в постановката на Пламен Карталов. В солистичния състав са включени само и единствено български певци. Включването на „Електра“ към репертоарната програма показва огромните художествени възможности на Софийската опера.

Базирана върху едноименната антична трагедия на Софокъл, операта е проникновен музикален и психологически портрет, който въздейства със своята модерност и изключителна емоционалност.

В главните роли ще видим Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова в ролята на Клитемнестра, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска в ролята на Хризотемис, Даниел Острецов като Егист, Веселин Михайлов в образа на Орест.

 

Диригентът на спектакъла, маестро Евън-Алексис Крист, споделя за работата си над „Електра“ в Софийската опера:

„Преди да дойда в България бях чувал за фантастичните постановки през последните години на маестро Карталов. Той има страхотни идеи за поставяне на опери. „Пръстенът“, „Тристан“, „Парсифал“ – това са едни от най-великите опери на всички времена. А ансамбълът и оркестърът тук имат качествата да ги представят.

 

За мен „Електра“ е технически най-трудната за оркестъра и ансамбъла. Певците тук са на много високо ниво – красиви, музикални и силни гласове отлични умения по немски език. Оркестърът е с прекрасна техническа виртуозност и музикалност. Радвам се да бъда част от това!“

Коментари

comments