РУСИЯ Е ВРАГ, А КИТАЙ – СТРАТЕГИЧЕСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА САЩ

0
1355

Китай измести Русия в стратегическите страхове на демократите във Вашингтон. В междинната стратегия на САЩ за националната сигурност се казва че страната се сблъска с растящ национализъм, отстъпваща демокрация и растящо съперничество с Китай, Русия  и други авторитарни държави. Москва продължава да играе „подривна“, дестабилизираща роля в света, като възпрепятства защитата на американските интереси в ключови зони на сигурността. Въпреки това, Вашингтон бързо е стигнал до убеждението, че трябва да продължи Договора за стратегическите ядрени оръжия СТАРТ-3 с Русия за да намали рисковете от ядрено противопоставяне,  за да избегне нова надпревара във въоръжаването и за да поддържа репутацията  си на лидер в областта на контрола над ядрените оръжия. Едновременно с това САЩ ще съкращават ролята на ядрените оръжия в стратегията си за национална сигурност, без да отслабват ангажиментите си по конвенционално сдържане на недружелюбни действия. Затова и Вашингтон ще поддържа  „конструктивния диалог“ с Китай и Русия в областта на новите стратегически военни технологии.

В документите по междинната  стратегия, публикувани на сайта на Белия дом, се отбелязва, че Китай придобива все по-голяма увереност във възможностите си. Русия продължава  да разширява глобалното си влияние. Китай обаче е единственият конкурент на Съединените щати, който е потенциално способен да обедини икономическа, дипломатическа, военната и технологична мощ, с която да хвърли предизвикателство към „стабилната и открита  международната система“. Белият дом твърди, че Китай и Русия са инвестирали сериозно в усилия за сдържане и ограничаване на предимствата на САЩ, като възпрепятстват мерките на американското правителство за защита на националните интереси и интересите на съюзниците им.

Неотдавна държавният секретар Антъни Блинкен  допълни списъка на държавите, които са заплаха за националните интереси на Съединените щати с Иран и Северна Корея. И според Блинкен, Китай има сили и възможности  да промени в своя полза установилия се световен ред. Америка, в лицето на президента Джо Байдън обаче няма да прилага силови методи за налагане на демокрацията в света, защото този подход не е дал очаквания реултат. Белият дом ще прокарва демокрацията със силата на примера (а не с примера на силата) и като награждава партньорите си за демократичните промени, подчерта Блинкен.

Съединените щати още през декември, миналата година, обявиха, че отделят  за тази година 290 млн. долара за борба с влиянието на Русия и 300 млн. долара за противодействие на Китай, разбирано като противодействие на политическото им влияние, влиянието на Китайската комунистическа партия и всички организации, свързани с тях.  Част от американските пари ще отидат за подсилване на потенциала на правозащитните органи и силите за сигурност в Европа, Евразия и Централна Азия, както и за укрепване на сътрудничеството в областта на световната сигурност. Източните партньори ще получат финансова помощ за намаляване на уязвимостта пред руския  политически натиск. Ще бъдат подкрепени програми за развитие на демокрацията в Русия, Евразия, Централна Азия, над 20 млн. долара ще бъдат насочени за укрепване на демокрацията и гражданскот общество в Централна Европа.

В американския бюджет се  въвежда забрана за финасирането на цели, които могат да навредят на националните интереси на САЩ или могат да подпомогнат стратегически цели на Русия. Министерството на отбраната получава забрана за сделки с руската фирма „Рособоронекспорт“.

От документите се вижда, че Белият дом ще разглежда в бъдеще Китай едновременно като партньор, конкурент и геостратегическо предизвикателство за националните интереси на САЩ. Руската заплаха явно е понижена в ранг.

В следващите си стъпки Вашингтон ще залага и на по-ефективни действия в киберпространството, също на програмите за развитие  на демокрацията в света чрез подкрепа за свободния интернет.

 

 

 

Коментари

comments