Международен доклад констатира упадък на демокрацията в Полша

0
642

Програмата на управляващите в Полша включва основно мерки за преструктуриране на полския медиен пазар в тяхна полза. Още от 2015 г., когато партията „Право и справедливост“(ПиС) на Качински дойде на власт, тя оправдаваше реформите с необходимия ремонт на системата, за която се твърди, че изключва десни гласове и гледни точки в името на по-широк плурализъм. Истинската цел обаче беше да се дестабилизира и отслаби влиянието на критични медии, като същевременно се укрепва положението на медиите, които съдействат за прилагане на собствената й националистическа програма.

Докладът „Демокрацията намалява: Ерозия на свободата на медиите в Полша“ представя констатациите на международната мисия за свобода на печата, осъществена между ноември и декември 2020 г. Той показва до какво са довели т.нар. „реформи“ в медийния сектор. В мисията,  ръководена от Международния институт за печата (IPI), са взели участие известни международни организации като „Член 19“, Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Европейската федерация на журналистите (EFJ), организациите Free Press Unlimited (FPU) и Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT).

Делегацията се е срещнала с основните заинтересовани страни, както и с широк кръг от главни редактори и журналисти от целия политически спектър, учени, журналистически асоциации, граждански организации, полския омбудсман, дипломатически мисии и евродепутати.

Според авторите на доклада заплахите и правният тормоз над независими медии в Полша достигат безпрецедентни нива през 2020 г. Увеличава се държавният контрол върху регулаторните органи, рекламните агенции и съпътстващата инфраструктурата – разпръскването, печатниците вестниците. Служители на управляващата партия Право и справедливост и техните съюзници продължават да унищожават критично настроени медийни станции чрез лавина от скъпи и продължителни съдебни битки. Несериозният характер на казусите е причина много от тях да бъдат класифицирани като „стратегически дела срещу публичното участие“. Кампанията на управляващите е основно насочена към оказване на административен натиск върху независими и опозиционно настроени медии, към дестабилизиране и подкопаване на бизнеса им. Усилията за затягане на контрола включват антимонополни разследвания за блокиране на нежелани сливания, промени в лицензирането и предложение за нова система за данък върху рекламата.

Докато физическите нападения срещу журналисти са редки в Полша, през октомври и ноември 2020 г. се наблюдава явно нарастване на насилието срещу журналисти, отразяващи протести. Няколко журналисти са ранени, а някои са хоспитализирани след насилие от страна както от страна на протестиращи, така и от полицията. Понякога самата полиция удря или изстрелва гумени куршуми по журналисти, ясно идентифицирани с отличителни знаци „PRESS“. Към тези трудности се добавят и предизвикателствата във всекидневната журналистическа работа заради увеличаването на заплахите, клеветите и обидите, основани на пола. Често отровната реч идва от публиката от противоположните идеологически лагери. Журналисти, работещи за независимите медии, също са подложени на клеветнически атаки и публични обвинения от крайнодесните и проправителствените медии.

Това едва прикрито, ескалиращо посегателство върху свободата на словото и журналистите се основава  отчасти на популистката идеология на управляващата партия Право и справедливост, която иска да внуши на своите лидери, че само те представляват „волята на хората“. Много наблюдатели бяха неприятно изненадани, когато в началото на януари 2021 г. беше оповестено, че дълго разпространяваните слухове за нов закон, подготвен от Министерството на културата за „реполонизация“ и „деконцентрация“ в страната всъщност са били верни. Събитията напоследък доказват, че законопроектът скоро ще влезе в сила като закон, който ще регулира медиите и медийния пазар по удобен за управляващите начин. Това поражда тревога за бъдещето на независимите медии и  чуждестранната медийна собственост в страната.

Линк: https://ipi.media/wp-content/uploads/2021/02/20210211_Poland_PF_Mission_Report_ENG_final.pdf

 

Коментари

comments