ДА СЛУШАМЕ ЗАЕДНО ХИМНА НА ЕВРОПА В ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА

0
1906

На 9 май Софийската филхармония поздравява Европа с нейния химн, записан по новите правила за социална дистанция.
Да не забравяме мъдрите слова на Шилер, увековечени от гения на Бетовен, като послание към всички, които искаме да споделяме благоденствието и хуманността на общия континент.

„…Твоят светъл чар споява
Туй, що светски нрав дели,
братя всички люде стават,
Щом с крила повееш ти…“

Оркестранти и хористи на Софийската филхармония се включиха в изпълнението на Европейския химн, като всеки един от тях записа своята част в дома си. Маестро Найден Тодоров записа своята част пред монументалния стенопис на Йоан Левиев “Човекът и мирът” в зала 8 на НДК – творба, чието послание отново е свързано със свободата и единството и ценностите, които ни обединяват, особено в дни като днешните.

Известен като „Ода на радостта“, химнът е част от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Той пише произведението, вдъхновен от едноимената поема на Шилер. През 1972 г. Съветът на Европа приема „Одата на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на ЕС за официалния химн на Европейския съюз. На универсалния език на музиката, този химн изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Партньори на проекта са НДК и БНТ. Заедно трите институции доказват, че обединението може да ни донесе само позитиви.

Видеото е по идея на Найден Тодоров, режисьор е Стефан Стефанов, а изпълнителен продуцент на проекта е Кристина Матеева от БНТ.

 

Коментари

comments