ДА СПАСИМ ДУХА В СЕБЕ СИ-интервю с Теа Денолюбова

0
1210

Сайтът АртАкция  организира  символична акция: #Навън към себе си. Идеята е чрез популяризирането на някои от най-емблематичните монолози в историята на изкуството, изпълнени  от едни от най-талантливите български актьори, да насочим  поглед както към себе си, така и поглед извън себе си.Тоест, да осмислим това, което ни се случва в момент на изолация, да го превърнем в диалог както със себе си, ката и в диалог с другите.  И не на последно място, да заявим своята подкрепа за хората на изкуството.
От главния редактор на АртАкция, Теа Денолюбова.ще научим повече за идеята, а и също как ще продължи да се развива тя.

-Как се роди идеята и какво е посланието на #Навън към себе си, заложено в заглавието?

-Това е една от инициативите на АртАкция (atrakcia.bg) и прекрасния екип, с който имам удоволствието да работя вече две години. Символична акция за повдигане на духа, за бягство от ежедневието, за спасение в тази особена, трудна и различна ситуация, в която всички се намираме. Изведнъж сякаш светът пожела да си почине от нас. И, честно казано, мисля че се чувства доста добре без нашето понякога непрестанно жужене.

Що се отнася до заглавието, то хрумна на Жаки Вагенщайн, нашата издателка и двигател и на този проект. Превръщаме монолога, разговора със себе си, в диалог с другия, макар и дистанционно. Опитваме се да скъсим разстоянията, да направим място на изкуството, което да се настани удобно в дома ни и душите ни. Да съхраним емоцията от театъра до момента, в който пак ще можем да прекрачим прага му. Скоро, много скоро.

В тази връзка използвам случая, за да поканя читателите ви да се включат и в новия онлайн брой, който правим. Съдържанието му ще бъде изцяло от творчеството на читателите ни.

Всички, които снимат, пишат, рисуват, занимават се с изкуство – очаквам ги до 10 май на info@atrakcia.bg

-Как избирате актьорите и текстовете?

-В #Навън към себе си участват невероятно талантливи актьори. Деян Донков Весела Бабинова, Велислав Павлов, Йоана Буковска, Валентин Ганев, Лили Гелева, Христо Мутафчиев, Лилия Маравиля, Владимир Пенев, Бойка Велкова, Иван Бърнев , Свежен Младенов. Безкрайно съм им благодарна! Подобни инициативи ми припомнят колко много талант има в България. Тук е моментът да спомена и режисьора и оператор на видеата, Петър Вълчев, който подходи с много вкус и внимание към детайла и към цялата идея. А относно избора на монолози – важното беше актьорите да се чувстват уютно точно в тези думи от любими постановки, в които играят. И, убедена съм, това си личи.

-Изненада ли ви успеха, който е очевиден, ако погледнем  посещенията?

-Ако трябва да бъда откровена, очаквах го, поради няколко причини. Талантът на актьорите, изключителните монолози и нуждата от красота, която всички ние остро изпитваме.

-Какви други добри творчески  идеи в интернет следите лично Вие?

-Прекрасно е, че днес мога да се разходя из Уфици, а утре да посетя безплатен курс към MoMa. Да съм на много места едновременно – моята мечта. Но безспорен фаворит, тъй като съм заклет меломан, остава безплатният достъп до архива на фестивала в Монтрьо. Така отлитам при Марвин Гей. Силно препоръчвам.

Какво ще остане от всички добри творчески идеи след края на карантината, ще промени ли с нещо натрупаният нов опит и личния ни живот, и правенето на култура, по някакъв начин?

– Надявам се, че ще ценим повече близките си, на първо място. Живият контакт. Допира, прегръдките. Че ще осъзнаем силната нужда от култура, която имаме в ежедневието. Тя има лечебна и спасителна сила. Мисля, че това е шанс да започнем на чисто. Да не се взимаме толкова насериозно. Да се върнем към онова, към което всъщност тайно всички се стремим – да се чувстваме добре у дома. Да сме обичани. Тази ситуация дойде като урок за всички ни. Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени го казват в “По-полека”. Светът няма да свърши, ако не отговорим на имейла веднага. Но ще свърши, ако не отвърнем на целувка.

Коментари

comments