МИХАИЛ СААКАШВИЛИ ОТНОВО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛЮЛКА В УКРАЙНА

0
828

Завръщането на бившия грузински президент Михаил Саакашвили на политическата сцена  в Украйна може да предизвика буря в отношенията между Киев и Тбилиси. Грузия заплаши, че ще отзове посланика си в Киев, ако Саакашвили бъде назначен за вицпремиер в украинското правителство. За нас това е категорично неприемливо, този човек е издирван и осъден за тежки престъпления у нас, напомни грузинският премиер  Георгий Гахария. На родината Саакашвили го чака присъда от три години заради обвинения в убийство, корупция и организиране на въоръжени нападения  в периода на президентското му управление през 2004 – 2013 г.

На 22 април 2020 г. лишеният от украинско гражданство през 2017 г. Саакашвили отново се завърна в Украйна, посрещнат въодушевено от свои привърженици на международното летише Бориспол. Той кацна с полет от Полша, където бе екстрадиран през февруари 2018 г.

Президентът Владимир Зеленски не само възстанови гражданството на Михаил Саакашвили, но и го  покани да стане вицепремиер по реформите в правителството. „Подхождам към това предложение и решение с чувство на голяма отговорност, защото сега за нас е сложно време… Сега, както никога преди,  ни предстои да бъдем смели в своите решения и реформи“, заяви Зеленски.

Саакашвили вече заяви, че е провел „полезна и съдържателна“ беседа украински премиер Денис Шмигал и е готов да стане „надежден член“ на правителствения екип. Саакашвили, който не крие „личните си амбиции“,  смята да представи собствени виждания в рамките на правителствената програма за одобрение  от Върховната рада. Той вероятно ще води и преговорите с МВФ.

През 2014 г.  пребиваващият в изгнание и издирван за престъпления в родината си бивш грузински президент Михаил Сакашвии получи украинско гражданство и бе поканен на важен държавен пост от бивщия президент Петро Порошенко. През май 2015 г. Саакашвили бе назначен за губенатор на Одеска област. Скоро след това обаче известният със скандалния си характер Саакашвили влезе в конфликт с властите в Киев и изсипа срещу тях куп обвинения за покровителство на корупцията с преки внушения към президента Порошенко. През май 2017 г., след серия протести и конфликти, той подаде оставка и обяви създаването на „Движение на новите сили“ като опонент на властта. През юли, същата година, обаче, докато беше на посещение в чужбина, президентът Петро Порошенко го лиши от гражданство и той бе арестуван още на летишето в украинската столица. През септември Саакашвили  обаче успя да проникне незаконно на територията на Украйна, а негови привърженици устроиха протести в Киев. Искането му да  придобие  статут на защитено гражданство обаче не беше удовлетворено от украинския съд.

Тъй като вече нямаше нито грузинско, нито украинско жителство, Саакашвили нямаше друга възможност, освен да се установи в Холандия, където съпругата му имаше гражданство. Грузинските власти продължават да искат екстрадирането му в родината, за да бъде изпълнена присъдата срещу него.

Сега историята се повтаря. На 22 април 2020 г. Саакашвили кацна с полет именно от Полша,  където бе екстрадиран през 2018 г.,  посрещнат шумно от свои привърженици  с развети грузински и украински знамена и плакати на партията „Движение на новите сили“. Проправяйки си път сред привържениците си от летището, на улицата Саакашвили се обърна към събралите се посрещачи  с  екзалтирана реч. Той заяви, че Украйна има шанс да направи скок и да се превърне в най-успешната страна в Европа. Сакашвили пламенно заяви, че е е преизпълнен с емоции от възможността да диша отово украински въздух и призова да се обнови политическата класа и да се избави страната  от „търгашите и хората, които ограбват Украйна“. Той подсказа, че е готов да се наеме с мисията за изграждане на   новата политическа система. Изгониха ме от страната,  защото аз се изправих срещу продажната власт, несправедливостта и кражбите, заяви той. Михаил Саакашвили  напомни, че се връща в страната, където е прекарал 12 години от живота си, където е учил и даже служил 2 години в армията. Не се връщам, за да отмъщавам, разрушавам и наказвам, а да строя, което не ми позволиха преди. Той обясни, че  иска да общува с хората,  да ги чуе, да хапне украински борш в отсрещния ресторант, откъдето да се порадва на новия мост в Киев.

Михал Саакашвили минава за прозападен и пронатовски политик. Като стипендиант на Държавния департамент, учи в Колумбийския университет, учи също в Института по правата на човека в Страсбург, в Академията по европейско право във Флоренция и в Академията по международно право в Хага, работи в Норвежкияа институт по правата на човека в Осло, в адвокатска кантора в Ню Йорк, която се занимава със защита на газови и нефтени проекти в бившия Съветски съюз.

Като ми върна гражданството, президентът Владимир Зеленски доказа, че е назависим политик, каза Саакашвил. „Този президент е удивителен човек. Аз имам усет към такива неща“, похвали се бившият грузински президент. Той заяви, че е абсолютен привърженик на мира с Русия.

Украински политолози вече оказват опасения, че появата на Саакашвили на политическата сцена в Украйна няма да мине спокойно и може да се окаже дестабилизиращ фактор. Политици разпознават в хода на президента Владимир Зеленски опит да пребори привържениците на предишния президент Пьотр Порошенко на евентуални извънредни парламентарни избори. В някои от мажоритарните окръзи партията „Европейска солидарност“  на Порошенко значително превъзхожда партията на Зеленски „Слуга на народа“. Този ход вероятно е и опит да се съживи падащият рейтинг на бившият актьор и шоумен Зеленски, чиито управленски умения стават все по-малко убедителни. Емоционалният и пламенен Саакашвили би могъл да укрепи позициите на Зеленски.

По време на президентските избори в Украйна Саакашвили заяви, че Зеленски е „потресаващ“ шанс за страната, а още на следващия ден след инагурацията на новия президент, Сакашвили заяви, че е е готов да се включи в създаването на нова политическа класа в Украйна, ако му бъде върнато украинското гражданство.

Връщането на един от най-скандалните политически изгнаници в Украйна обаче може да разлюлее не само политическата сцена в страната, но и отношенията с ключови партньори на Киев.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments